El pou de Totalán on va caure el Julen era irregular i no tenia permisos

El dispositiu de rescat espera arribar fins al nen en 48 hores mitjançant la construcció de dos túnels

wopkm8u2ct79dvdfppgj021100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Elpou de 100 metres de profunditaton diumenge passat va caureel petit Julen, a Totalán(Màlaga),no tenia permisos i a la Junta d’Andalusia no li consta, ni al Departament de Mines ni al d’Aigües, que els propietaris de la parcel·la en què s’ubica haguessin sol·licitat capautoritzacióper fer una prospecció a la recerca d’aigües subterrànies. El dispositiu derescatva aconseguir arribar ahir fins a lacota de 80 metres encara sense tenir constància de la presència del nen de dos anys, tot i que des de la Delegació del Govern van confirmar que s’espera arribar-hi en eltermini de 48 hores, una vegada que ja s’han iniciat els dostúnels, un en paral·lel i l’altre en horitzontal, que han recomanat des d’una comissió d’experts enginyers ajudats per un georadar.

Fonts de l’administració autonòmica van confirmar ahir que l’elaboració del pou no va seguir els tràmits pertinents ni es va presentar un projecte tècnic d’excavació, ja que no consta cap sol·licitud ni expedient en els diferents departaments que podrien haver-lo validat. L’empresa encarregada de la perforació no es va pronunciar en aquest sentit, i es va limitar assegurar quesí que havia tapat el pouamb una pedra de grans dimensions. [Segueix el rescat del nen de Màlaga en directe.]

El pare: "Ens estem morint"

La falta de permisos no ha fet sinó enervar més els ànims de la família del Julen, que ahir van mostrar el seu malestar amb la situació després de més dos dies sense haver pogut ni tan sols trobar el nen. “Molts tuits de suport, molts vots, però de mitjans, cap. ¿Vostè sap què és portar 30 hores esperant que treguin el teu fill d’un pou?... No s’està fent una p... merda”, va lamentar el pare en declaracions a‘El programa de Ana Rosa’.“Que faci 30 hores que un nen està ficat en un pou... ¡Ens estem morint!”, va retreure. Unes crítiques, a les quals es va afegirl’alcaldede Totalán, Miguel Escaño, al remarcar el que considera “desorganització” de les tasques de rescat i la falta de mitjans tècnics. “Hi ha infrarojos, hi ha georadar i moltes coses per fer, i fins ahir no s’ha fet res”, va clamar.

Notícies relacionades

Des del Govern central van mostrar la seva comprensió amb la situació de tensió que travessa la família, però van posar èmfasi que es tracta d’una “situació inèdita” per l’estretor del forat, del qual no hi ha cap referent al món, segons va detallar ahir a la nit el delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Gómez de Celis. Va insistir que s’han posat “tots els mitjans tècnics i humans” a disposició del dispositiu de rescat i va assegurar que ja estaven en marxa els dos túnels, un de paral·lel i un altre de perpendicular, aconsellats per un comitè d’experts en enginyeria, amb què s’espera arribar fins al nen en 24-48 hores. “Creiem que en aquest temps podrem solucionar-ho definitivament i trobar el petit al pou”, única hipòtesi sobre la seva desaparició.

Segons va explicar, les tasques de succió de terra, que continuen, han permès avançar fins als 80 metres, però segueixen sense localitzar el Julen. Per això, s’han van iniciat els moviments de terra necessaris per ficar la maquinària que permeti, d’una banda,posar tubs al pou originalper evitar ensorraments, i, de l’altra, perforar dos pous alternatius “per si un fallés”. És el cas, per exemple, de la galeria perpendicular que ja s’està obrint en el pendent, “perquè hi ha més metres i possibilitat d’error”. Aquestes galeries aniran connectades al pou originari, de manera que se salvi el tap detectat. Allà seran els miners experts en rescat els que culminaran la connexió de forma manual per evitar ensorraments.

De la mina de Xile al pou de Totalán

El rescat del petit Julen ha mobilitzat desenes d’entitats i particulars de tot Espanya, però també d’altres punts del plan eta. És el cas d’una <strong>empresa sueca</strong> de geolocalització que <strong>el 2010 va ajudar Xile a situar el lloc exacte on van quedar atrapats 33 miners</strong> després de l’ensorrament d’una galeria. S’hi afegiran, a més, vuit tècnics de la Brigada de Salvament Minero d’Hunosa, a Astúries.