l'operatiu

Les tres vies per al rescat del nen del pou de Màlaga

La Guàrdia Civil continuarà extraient terra, perforarà un pou paral·lel i provarà de fer una excavació a cel obert des del lateral de la muntanya

ed1pppnji169mrnj0xw4f61100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Málaga

L’operatiu  que treballa des d’aquest diumenge passat en la recerca d’un nen de 2 anys en un pou a Totalán (Màlaga) posarà en marxa tres noves mesures o sistemes tècnics per localitzar i rescatar el nen. [Segueixl’última hora del rescat del nen del pou de Màlaga en directe.]

Així ho ha informat aquest dilluns el portaveu de la Guàrdia Civil a Màlaga, Bernardo Moltó, que ha insistit que en aquests moments tot està centrat en "la recerca, localització i rescat del nen" i que no pararan fins al moment en què el localitzin i el rescatin.

Aquest operatiu, conformat per un centenar de persones, intenta rescatar el nen des que aquest diumenge passat cap a les 14.00 hores el 112 rebés un avís de la caiguda d’un menor per un pou de prospecció d’aigua de gran profunditat –més de 100 metres– a la zona del Dolmen del Cerro de la Corona i amb un petit diàmetre.

Un guàrdia civil assenyala l’orifici, de tot just 30 centímetres d’ample, del pou de més de 100 metres de profunditat pel qual ha caigut un nen de 2 anys a Totalán / europa press

Un pou paral·lel i una excavació lateral

El portaveu de la Guàrdia Civil ha indicat que les opcions en què treballaran són continuar extraient la terra però amb un sistema més especialitzat, per al qual s’utilitzaran vehicles; fer un segon pou paral·lel, per al qual abans s’han de posar tubs al primer "per protegir-lo", i provar de fer una excavació a cel obert des del lateral de la muntanya.

Així, ha apuntat que durant la nit ja s’ha estat perforant un tap de terra que hi ha sobre els 73 metres de profunditat i s’ha aconseguit obrir uns 30 centímetres cap a baix, però sense que hagi donat resultats quant a localització del nen. Sí s’ha trobat una bossa de llaminadures i un vas de plàstic "que eren allà".

A l’espera dels mitjans

El portaveu ha assenyalat que les tres noves opcions començaran a posar-se en pràctica "així que vagin arribant els mitjans" i ha agraït la col·laboració que estan rebent tant amb idees com oferint materials per part d’empreses tecnològiques, robòtiques i d’altres sectors de tot Espanya i particulars.

Notícies relacionades

Ha reconegut que és "molt difícil" treballar en un espai tan petit i que no se sap "a quina altura està el nen", i ha dit que a 73 metres, que és a la profunditat a la qual s’ha arribat, “una càmera tèrmica no té capacitat de treballar” perquè no saben “quina profunditat té el tap” i es desconeix "el que hi ha al final del pou". Quan li han preguntat si es contemplen altres opcions o hipòtesis diferents que el nen hagués caigut, ha reiterat que només estudien “la recerca, localització i rescat del nen”.

L’operatiu el formen efectius del Consorci de Bombers de Màlaga (CPB), de la Guàrdia Civil, inclòs l’Equip de Rescat i Intervenció de Muntanya; el Grup d’Especialitats Subaquàtiques (GEAS); de la Policia Nacional i local, i de l’Empresa Pública d’Emergències Sanitàries (EPES). Alguns fa gairebé 24 hores que treballen en les tasques de rescat i d’altres estan sent rellevats.