TRAGÈDIA INFANTIL

Tres sistemes contrarellotge per rescatar el nen caigut al pou

El dispositiu de salvament treballa en tres possibles solucions per arribar fins al menor

ed1pppnji169mrnj0xw4f61100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Soroll de maquinària i continu passi d’excavadores. Els voltants del Turó de la Corona, el paratge de Totalán (Màlaga) on es troba el pou en què diumenge passat es va precipitar el petit Julen, de dos anys, s’han convertit aquest dilluns en un formiguer de màquines, enginyers i membres delsdispositius de rescat amb l’únic objectiu de provar de localitzar el nen. Davant de la falta de notícies que va donar la càmera que es va introduir al buit, la Guàrdia Civil treballa en tres possibles solucions per accelerar el rescat. Però totes aquestes amb uns terminis que estiren l’esperança fins a l’infinit.

Julen passava diumenge amb la seva família al camp quan, jugant amb un altre nen, van trobar el pou, una vella prospecció d’aigua que, tot apunta, no estava gaire ben protegida. El petit es va precipitar per un buit de només 25 centímetres de diàmetre i una profunditat de més de 100 metres, similar a la mida d’un camp de futbol. Un forat cap al centre de la terra per a les petites dimensions de Julen. La seva família va arribar a assegurar que el van sentir plorar durant uns instants. Ràpidament es va alertar els serveis de rescat, i va començar la batalla contra el temps a causa de la impossibilitat de baixar pel pou a causa de la seva estretor i el continu risc d’ensorraments, ja que no està entubat. La notícia de la desaparició del petit va consternar la populosa barriada d’El Palo, a Màlaga, on els pares resideixen, i els veïns van recordar ahir que fa un parell d’anys una altra tragèdia es va encruelir amb la família al morir un germà de Julen.

Durant la tarda de diumenge i ahir al matí, la càmera robotitzada deixada per una empresa de desembussos de la província va aconseguir arribar a una cota de 73 metres abans de tocar un fons de terra, i va mostrar una bossa de llaminadures que el nen portava diumenge. També un got. És l’únic rastre que hi ha de Julen de moment. Següents prospeccions van confirmar l’existència d’un tap de terreny més dur que complica encara més les tasques. A més, les seves dimensions són desconegudes i no hi ha certesa de si a sota hi ha alguna cambra d’aire que protegeixi el nen o si fins i tot només hi ha més terra. Per això, els esforços del centenar d’operatius desplegats sobre el terreny s’han centrat a excavar delicadament la terra per no provocar nous ensorraments a l’interior del pou i aspirar-la, però amb el pas de les hores només s’ha aconseguit avançar uns altres 30 centímetres abans de tocar una base més dura.

Un pou paral·lel i un altre de perpendicular

Des d’aquell moment, la Guàrdia Civil ha activat tots els mecanismes per posar en marxa les tres possibles solucions proposades pels experts, totes aquestes d’enorme complexitat tècnica perquè el lloc és escarpat i possibles gràcies a la solidaritat d’empreses i particulars de tot Espanya que s’han abocat en ajudar, algunes d’aquestes des de Catalunya. La primera solució és continuar furgant o removent la terra amb molta cura i anar apuntalant el pou, però aquesta vegada aspirant la terra amb una màquina més potent que permeti avançar una mica més ràpid. Així mateix, els operaris treballen en aplanar l’espai contigu perquè puguin passar els camions de gran tonatge a fi de poder obrir un nou pou paral·lel contigu, però amb la precaució de no provocar tremolors al terreny que causin nous ensorraments al pou originari, al qual hauran de ser posats tubs.

Notícies relacionades

La tercera proposta en marxa passa per fer una excavació a cel obert de forma perpendicular o diagonal per arribar al fons del forat i arribar així al petit. “Es posaran en marxa a mesura que vagin arribant els mitjans”, ha recalcat un portaveu de la Guàrdia Civil.

“Ningú està preparat exactament per a un rescat en aquestes condicions”, ha assenyalat la delegada del Govern a Màlaga, María Gámez, qui ha insistit que no es tracta només d’arribar fins al fons del pou, sinó de “conservar el buit per on s’ha de rescatar” al nen. “La prioritat en aquests moments”, ha assegurat, “és localitzar el nen i accedir fins a ell”.