Canvi climàtic

La temperatura dels oceans puja de forma imparable

El 2018 va tancar com l'any més calorós per al conjunt d'aigües del planeta

zentauroepp36770274 files  this file photo taken on march 2  2016 shows an icebe170917181202

zentauroepp36770274 files this file photo taken on march 2 2016 shows an icebe170917181202 / EITAN ABRAMOVICH

1
Es llegeix en minuts
Efe

La temperatura mitjana dels oceans va arribar el 2018 als seus valors màxims, en un augment que cada vegada es produeix de forma més ràpida, segons un estudi que publica aquest divendres la revista 'Science'.

L’article científic va sorgir de la pregunta "¿Amb quina rapidesa s’estan escalfant els oceans?", i desgrana en el subtítol part de la resposta: "Els registres d’observació sobre la temperatura dels oceans mostren que el seu escalfament s’està accelerant".

D’aquesta forma, el 2018 va tancar com l’any més calorós per al conjunt d’aigües del planeta.

Per esbrinar-ho, els científics van utilitzar un nou sistema de mesurament, anomenat Argo, que consta d’una xarxa de flotadors d’observació autònoms que han registrat informació durant 13 anys.

Gasos contaminants

Aquest mètode es va combinar amb un treball paral·lel per perfeccionar i millorar els registres oceànics anteriors i que ha permès reconstruir les temperatures de les seves aigües des del 1960.

Així, el nou estudi, dirigit per Lijing Cheng, de l’Institut de Física Atmosfèrica de l’Acadèmia Xinesa de Ciències, va destacar com, al combinar els nous resultats i els anteriors, es va comprovar que no només s’estan escalfant els oceans de forma gradual, sinó que aquest procés s’accelera cada vegada més.

Els oceans, recorda l’informe, són la principal memòria del canvi climàtic, ja que absorbeixen aproximadament el 93% del desequilibri energètic de la Terra, que es crea per l’augment dels gasos contaminants que determinades activitats humanes desprenen a l’atmosfera.

Notícies relacionades

A més, insisteix l’estudi, aquest escalfament contribueix a l’augment del nivell del mar, intensifica la pluja i genera tempestes més duradores i més fortes, com els huracans Harvey el 2017 i Florence el 2018.

Si no es prenen mesures, conclouen els investigadors, a partir de l’any 2080 els oceans s’hauran escalfat sis vegades més del que ho han fet els últims 60 anys, el mateix període de temps que el contemplat en aquesta previsió.