Desatenció mèdica

Un jutge condemna Salut pel suïcidi d'un noi de 19 anys

El CatSalut haurà de pagar una indemnització de més de 135.000 euros per no haver internat el noi

El pacient es va acabar traient la vida poc després d'haver anat a urgències psiquiàtriques a Salt

 

  / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
ACN

El Servei Català de la Salut haurà de pagar una indemnització de més de 135.000 euros al pare d’un noi de 19 anys que es va suïcidar després d’anar a urgències psiquiàtriques de l’hospital Santa Caterina de Salt (Girona).

Segons recull la sentència dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona, els professionals que el van atendre "van obviar" els antecedents del pacient, diagnosticat amb una malaltia mental i que ja s’havia intentat suïcidar en anteriors ocasions, i li van donar l’alta. Pocs dies després, el 4 d’abril del 2010, es va suïcidar. La sentència remarca que hauria sigut més "correcte i prudent" un internament psiquiàtric, tal com va demanar el pare als professionals que el van atendre.

L’advocat del pare del jove, Benet Salellas, va portar el cas als tribunals perquè considerava que el suïcidi del noi va ser "resultat d’una desatenció mèdica flagrant" per part de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). El lletrat argumentava que el noi tenia un llarg historial psiquiàtric, estava diagnosticat d’un trastorn límit de la personalitat i havia intentat suïcidar-se fins a quatre cops en un any.

Súpliques de la família

"Malgrat les advertències i les súpliques de la seva família –i concretament del pare, metge de professió– perquè es procedís a l’internament, l’última vegada que havia sigut ingressat al servei d’urgències, se’n van desatendre", afirmava l’advocat del pare.

Notícies relacionades

L’últim ingrés al servei d’urgències de psiquiatria del Parc Hospitalari Martí i Julià va ser el 10 de març del 2010 i l’endemà li van donar l’alta. "El cinquè intent de suïcidi, només 24 dies després, va resultar tràgicament exitós", indica l’advocat.

El pare va trobar mort el seu fill al domicili familiar el 4 d’abril del 2010. Llavors va interposar una reclamació patrimonial a l’IAS per la suposada mala praxi operada al seu fill però l’organisme sanitari la va desestimar per silenci administratiu. Llavors, l’advocat va interposar un recurs contenciós administratiu reclamant una indemnització de 353.182,99 euros. El jutjat li va donar la raó  i xifra la indemnització (que hauran d’afrontar el CatSalut i la companyia d’assegurances Zuric) en 135.214,31 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer al TSJC.

Temes:

Suïcidi