'Cas Cursach'

'Diario de Mallorca' recusa el jutge Florit per "falta d'imparcialitat"

La Policia va intervenir mòbils, ordinadors i informació per ordre judicial a la seu de la capçalera balear

zentauroepp46235256 graf5916  palma de mallorca  12 12 2018   los periodistas de181213123538

zentauroepp46235256 graf5916 palma de mallorca 12 12 2018 los periodistas de181213123538 / CATI CLADERA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

‘Diario de Mallorca' i el seu periodista Francisco Mestre han formulat un escrit de recusació al jutge d’instrucció del 'cas Cursach'Miguel Florit, per "falta d’imparcialitat" al no haver-se abstingut d’instruir la causa per revelació de secrets després que s’hagués admès la querella presentada contra ell per 'Europa Press', 'Diario de Mallorca' i dos dels seus periodistes.

Segons publica aquest dimecres el diari, la recusació està fonamentada en els apartats 4 i 8 de l’article 219 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), disposicions que recullen la "pèrdua d’imparcialitat" d’un magistrat quan ha sigut acusat o denunciat, quan s’ha admès a tràmit la querella i si té un plet pendent amb les parts.

'Europa Press', 'Diario de Mallorca' i els dos periodistes afectats per la confiscació dels seus mòbils –Blanca Pou i Francisco Mestre– van presentar davant del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) una querella contra Florit després que aquest ordenés l’11 de desembre l’entrada d’agents de la Policia Nacional a la seu de la seva delegació a les Balears, a Palma, per procedir a la intervenció del telèfon mòbil de la periodista, ordinadors de l’agència i diversa documentació en el marc d’una investigació dins del 'cas Cursach', per tal de determinar l’origen d’una informació periodística.

La querella, que va ser admesa pel TSJB el 18 de desembre, es va presentar pels presumptes delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat de domicili i contra l’exercici del dret al secret professional del periodista, així com pels altres presumptes delictes que puguin resultar connexos amb els anteriors.

D’altra banda, Florit, en una interlocutòria datada la passada setmana, va denegar la personació en la causa de revelació de secrets a 'Europa Press' i a 'Diario de Mallorca', així com als periodistes als quals es van confiscar telèfons mòbils i ordinadors. El jutge va destacar que, en una resolució del 21 de desembre, va deixar sense efecte la resolució de l’11 de desembre per la qual ordenava la requisa dels telèfons mòbils dels dos periodistes. S’ha de recordar també que divendres passat el Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma va tornar el material confiscat als dos periodistes.

Notícies relacionades

Segons va afirmar llavors el lletrat de l’Administració de Justícia que va ordenar l’entrega, els mòbils i ordinadors van quedar custodiats i dipositats a la caixa forta de les oficines judicials des del passat 12 de desembre, és a dir, gairebé 24 hores després de la seva confiscació.

En concret, en l’escrit d’entrega el lletrat va assenyalar que a les 10 hores del dia 12 de desembre, és a dir, l’endemà de la confiscació per la Policia, es van entregar els dispositius al jutjat per una ordre verbal del jutge d’instrucció i va apuntar que "aparentment, els dispositius es trobaven en el mateix estat i situació que en el moment de la seva intervenció" i que des d’aleshores van quedar sota la seva custòdia.