Tragèdia en un barri oblidat

Així va ser l'incendi de Badalona, un tub de foc de vuit plantes

Tres persones mortes i una trentena de ferits en un bloc en flames de Sant Roc

Rescat dramàtic amb l'escala de bombers a veïns que demanaven auxili des de la finestra

videook / periodico

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Tres persones han mort Badalona aquest dissabte a primera hora del matí en un virulent incendi que s’ha originat als baixos d’un modest bloc de 10 plantes i s’ha enfilat en pocs minuts fins a l’àtic. També han resultat ferides 29 persones més, tres d’elles de gravetat, entre les quals hi ha un nadó de pocs mesos de vida per intoxicació de fum i dos homes que s’han precipitat al buit des de la finestra per evitar morir abrasats.

Les flames s’han originat cap a les 9.00 hores al 1r 2a del número 244 d’un edifici vell conegut al barri de Sant Roc com ‘El Lineal’, a causa de la seva allargada i escarransida estructura que ressegueix l’avinguda Marquès de Montroig, el principal accés que connecta el nucli urbà de Badalona amb Barcelona. El més probable és que els llogaters d’aquest domicili, així ho expliquen els veïns –que afegeixen que es tractava d’un pis ocupat–, hagin fugit del foc deixant la porta de la casa seva oberta. Un error comú que ha resultat fatal. 

Després de la veu d’alarma, la resta de famílies han obert les portes de les seves respectives vivendes per esbrinar què passava i al fer-ho han creat una via d’aire que ha alimentat les flames. Impulsat per aquesta metxa d’oxigen, el foc ha ascendit per l’escala comunitària complint escrupolosament el conegut ‘efecte xemeneia’ i convertint aquest espai en un tub de foc que ha acabat afectant vuit de les deu plantes de l’edifici. No han cremat de la mateixa forma totes les cases. Aquells llogaters que han tingut temps de tancar de nou la porta han pogut tapar parcialment les flames. No obstant, els que s’han espantat pel fum i han tornat a habitacions allunyades, o han corregut cap a pisos superiors, oblidant la porta principal oberta, han deixat el pas lliure al foc. Quatre domicilis han quedat completament calcinats.

Una bombolla de fum 

Les tres morts s’han produït a les plantes vuitena i novena. Totes han mort asfixiades pel fum acumulat al sostre de la finca. Una bombolla de verí que ha ofegat una anciana de 92 anys resident a la novena planta i dues persones més, veïnes de la vuitena. Els cossos d’aquestes dues últimes han aparegut carbonitzats perquè la vuitena ha sigut l’última planta afectada per les flames. Un ha sigut trobat a prop de la finestra, en una actitud que indicava que provava d’arribar-hi abans de perdre el coneixement. Els Mossos d’Esquadra han explicat que els dos cadàvers continuen sense identificar. Sembla que pertanyen a ciutadans de nacionalitat estrangera, i resultarà necessari esperar a l’examen forense.

La forces de les flames, i l’espessor del fum, han provocat que diversos veïns, en una imatge que escapa a la normalitat dels incendis urbans a Catalunya, s’hagin penjat de l’ampit de les finestres a l’espera de ser rescatat pels bombers. Dos d’ells han perdut la paciència i s’han precipitat al buit. Un ha caigut des d’un tercer pis al provar de despenjar-se per la canonada. Tots dos han patit lesions de gravetat i juntament amb el nadó són les víctimes ferides l’estat de les quals preocupa més, en especial el del petit nounat, ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

“Més de quaranta minuts”

Els veïns de Sant Roc, en pijama, anorac i sabatilles, han sortit al carrer per contemplar atònits l’estampa: homes i dones demanant socors a crits des de finestres fumejants. No ha resultat una cosa fàcil de digerir i quan han arribat els equips d’emergències s’han acostat per denunciar amb vehemència que han tardat “gairebé quaranta minuts” a arribar. Així mateix han lamentat que únicament hagin intervingut dues escales –una per a cada façana– per rescatar les víctimes que sanglotaven des de les finestres.

Oficialment, no obstant, els Bombers de la Generalitat han negat tal tardança i han assegurat que l’avís al telèfon d’emergències 112 s’ha rebut a les 9.09 hores i que les primeres dotacions han arribat a l’edifici a les 9.18 hores. Nou minuts. “Els bombers érem als parcs de Santa Coloma de Gramenet i de Badalona, tots dos de referència per al veïnat de Sant Roc, i la nostra reacció ha sigut immediata”, ha conclòs el cap de la regió metropolitana nord. En total han participat uns quaranta efectius procedents dels parcs de la Generalitat més pròxims a aquest veïnat de la flota de Barcelona. Més dubtes suggereix el fet que hagin acudit a l’incident únicament dues escales.

Rescat dramàtic

L’escala que s’ha elevat per socórrer les persones de la façana principal, a la cinquena planta, ha hagut d’assumir un alt risc de sobrecàrrega per poder descendir en un únic viatge les cinc persones que demanaven auxili des de la finestra. 

En una primera maniobra, els dos bombers han socorregut un adult, els seus dos fills i el nadó, que ha patit una intoxicació greu per inhalació de fum. Amb aquest pes, les alarmes han avisat que s’havia sobrepassat el pes màxim i han iniciat la maniobra de descens, malgrat que a la finestra contigua hi deixaven una cinquena víctima, un altre adult, envoltat per les flames. Els bombers, a meitat de camí, han constatat que potser seria massa tard per al cinquè i han tornat. Afortunadament, l’escala ha suportat el pes i han pogut descendir els set.

Altres camions amb autoescala disponibles de parcs propers dels Bombers de la Generalitat, un cos mobilitzat per denunciar l’absència d’efectius humans i materials, eren a Mataró o Sabadell però no s’han activat. Un d’aquests ha acabat sent decisiu poques hores després en un foc declarat a La Llagosta que s’ha cobrat una altra víctima. 

Tres dies de dol

Notícies relacionades

Badalona ha declarat tres dies de dol després de conèixer el tràgic balanç del foc. Aquesta tarda s’han suspès tots els actes previstos per rebre els Reis Mags, tret de la mateixa cavalcada. L’alcalde de la ciutat, Álex Pastor, ha explicat que s’ha habilitat el Centre Cívic per atendre provisionalment els veïns desallotjats i que els serveis socials municipals els proporcionaran una pensió fins que puguin tornar a les seves cases. L’estructura de l’edifici no es troba afectada i això ha facilitat que els veïns de les finques 242 i 246, limítrofes, hagin pogut recuperar els seus domicilis cap a les 15.00 hores.

La Unitat Central d’Investigació Ocular dels Mossos d’Esquadra, com passa cada vegada que en un incendi mor una persona, s’ha fet càrrec de la investigació encaminada a esbrinar què ha originat les flames. Seran indagacions llargues, recalquen fonts policials, que comptaran amb el recolzament tècnic dels Bombers i que han començat després de concloure que l’estructura de la finca era estable i ja podia entrar la comitiva judicial per aixecar els cadàvers de la vuitena planta pendents d’identificar.

Resposta massiva de bombers de vacances

L’incendi de Badalona ha interromput de forma automàtica la protesta laboral dels Bombers de la Generalitat. Actualment, els professionals es neguen a realitzar hores extres. Una mesura que forma part de les reivindicacions sindicals iniciades per denunciar l’absència d’efectius i de mitjans materials que afligeix el cos d’emergències. No obstant, aquest dissabte, tots els bombers contactats per la sala de control i requerits per incorporar-se a cobrir els parcs que havien quedat buits perquè les dotacions es trobaven a Badalona han respost “massivament”. “Vam dir que ho interrompríem en cas d’emergència i així ho hem fet”, ha recordat Antonio del Río, d’UGT. 

Temes:

Incendis