tragèdia a Badalona

«A l'obrir la porta, l'aire et cremava la pell»

Un pakistanès va sobreviure a l'incendi de Badalona despenjant-se amb uns texans per la finestra d'un vuitè pis

Mossos i Bombers busquen la causa en un domicili que l'Ajuntament desconeix si estava ocupat

zentauroepp46433074 moment que han tret de l edifici incendiat de badalona una d190106131728

zentauroepp46433074 moment que han tret de l edifici incendiat de badalona una d190106131728 / Pere Francesch

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El bloc número 244 és un esquelet amb la columna carbonitzada. Però sencera. Una mala salut de ferro que permetrà al 'Lineal’, el vell edifici sacsejat pel virulent foc que ha causat tres morts i ha ferit 29 persones, continuar presidint l’entrada de Badalona pel barri de Sant Roc

Tate i Shaid aquest matí miraven des de la vorera les seves finestres, en la setena i la novena planta, i es preguntaven quan els deixaran entrar a recollir les seves coses. Que ells sàpiguen, els seus domicilis van aguantar el pas de les flames. Però els va anar d’un pèl. 

Tate (no vol utilitzar el seu nom de pila perquè odiaria la fama per un episodi que detesta haver protagonitzat) a les nou del matí de dissabte s’acabava de ficar al llit. Va pujar per l’ascensor mossegant un panini que va endrapar després d’una nit de festa. A punt de tancar els ulls, “¡Booom!”. L’incendi al 1r 2a, un pis on vivien amuntegats diversos veïns romanesos, cremava i va esclatar "una bombona de butà", que va donar l’alarma definitiva a la comunitat. Quan Tate va obrir la porta per veure què passava, l’escala ja estava infestada d’un fum negre que feia impossible plantejar-se escapar cap al carrer. Sobretot, perquè la temperatura “de l’aire” era tan elevada que “cremava la pell”.

Va despertar el seu germà gran i els seus pares i van tancar la porta del menjador. Els crits ja arribaven des de totes les direccions. I en pocs segons, un segon "¡Booom!" que va sonar just sobre els seus caps, al 8è 2a, el pis on es van trobar dos cadàvers calcinats. 

Fum negre per les esquerdes

Shaid, de 50 anys i d’origen pakistanès, com els morts, explica que en aquest pis hi vivien quatre compatriotes contractats en la construcció. Shaid va salvar el seu domicili, el 9è 2a, perquè no va obrir la porta i va esperar a l’autoescala dels bombers. No ho va fer perquè va veure abans de girar el pom que es filtrava fum negre pels quatre costats. 

Amb la segona explosió, a casa de Tate els nervis van esclatar definitivament. La seva mare “es va desmaiar tres vegades”, el seu pare no s’ho creia i ell i el seu germà van assumir l’actitud d’“espavilar” perquè van sentir que la mort rondava. 

Per l’habitació de matrimoni, de sobte, van veure dues cames. Eren les d’un pakistanès, company dels finats, que fugia de l’infern despenjant-se amb uns texans per la finestra. “¡Des d’un vuitè pis!”, recorda Tate posant ulls com a plats. Ell i el seu pare van obrir la finestra i el van ficar a casa. “Estava trasbalsat, en estat de xoc i incapaç d’atendre cap de les nostres preguntes. Havia vist alguna cosa –la mort de dos amics– que l’havia deixat fora de si”. 

Minuts després, l’autoescala va arribar fins a la seva finestra. Primer es va emportar el pakistanès, la seva mare i el seu germà i, en el seu segon viatge, Tate i el seu pare. La mateixa escala pujaria més tard a buscar Shaid, la seva dona i el seu fill. Davant d’ells hi vivia la tercera morta, una solitària anciana de 92 anys que es medicava per agafar el son. Tate creu que ni tan sols es va assabentar, que va morir mentre dormia.

Sense causa coneguda 

Bombers i Mossos investiguen aquest diumenge la causa de l’incendi declarat al 1r 2a. Shaid té una hipòtesi: Els llogaters en aquests baixos "eren molts i connectaven alhora moltes estufes al corrent" d’una xarxa antiga i en mal estat.

L’Ajuntament de Badalona, després de reunir-se d’urgència novament aquest diumenge, ha assegurat que encara desconeix si aquest pis era ocupat tot i que sí que ha aclarit que no li consta una denúncia per usurpació. Cap dels habitatges pertany a una entitat bancària que hi hagués desnonat els seus anteriors amos ni tampoc apareix en el registre municipal al qual s’inscriuen famílies amb risc d’expulsió. 

Reis d’Orient d’urgència 

L’alcalde Àlex Pastor ha explicat que de moment només 2 persones han requerit l’alberg proporcionat per l’Ajuntament, la resta d’habitants dels 20 domicilis del bloc fet malbé, que no podran recuperar en setmanes, s’han resituat en residències familiars. El Govern ha assegurat que donarà un cop de mà i ara Badalona treballa per proporcionar-los un sostre a tots els que acabin sol·licitant-lo i per activar els "ajuts extraordinaris" que puguin sorgir-los. 

Notícies relacionades

Ahir a la tarda, entre les coses més urgents era evitar que cap nen es perdés la visita dels Reis Mags. Teresa González, primera tinenta, va haver de disfressar-se de Melcior per portar fins a l’hospital de Can Ruti un abonament per a l’estadi de la Penya i una pilota i botes de futbol que va entregar a dos germans ingressats. També va repartir mitjons nous de trinca que potser hagi trobat a faltar el seu marit aquest matí, reconeix.  

Els 6 ferits de gravetat ingressats al Vall d’Hebrón, entre qui es troba el nadó, continuen estables. Això, i que aquest matí ha rebut l’alta un nen de 4 anys, han sigut les millors notícies d’un episodi tràgic per a Badalona, que també ha deixat herois com el marroquí que va despenjar per les tuberies els seus 3 fills i es va enfilar una última vegada per rescatar el fill d’un altre veí. 

Temes:

Incendis