Els regals d'aquestes festes

Guia per a una assenyada carta als Reis Mags

Els experts recomanen limitar el número i diversificar els continguts de les joguines per afavorir el desenvolupament dels petits

zentauroepp46025122 juguete181226212444

zentauroepp46025122 juguete181226212444 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Imma Fernández

No s’ha d’abusar de la bondat dels Reis Mags. La carta ha de ser breu i variada, aconsellen sociòlegs i psicòlegs. La professora universitària Anna Pujol Ferranexperta en lleure infantil, explica que una bona estratègia en l’elecció dels regals infantils passa per diversificar els continguts per potenciar les capacitats del petit i el seu desenvolupament. La llista de peticions als Reis Mags, sumada a l’intrús Pare Noel i al Tió, mereix una planificació anticipada, afirma. "És necessari triar bé, sense presses, perquè hi ha moltíssima oferta".

Al nen entusiasta, posem per cas, dels cotxes, cal obrir-li les portes a altres mons de l’entreteniment. Cras error si a tota la parentela li dona per sorprendre'l amb una col·lecció d’artefactes motoritzats perquè la criatura quedi contenta. Calapostar per la varietat. I en qüestió de quantitat, l’ideal, sosté, és limitar el número a tres o quatre joguines. "Si fa falta es guarden per a un altre moment de l’any". Pujol proposa la següent selecció i recomanacions per satisfer de la millor manera les il·lusions infantils.  

1. Artefactes de mobilitat. Bicis, patins... Una bona joguina que a més funciona com a transport i permet els desplaçaments dels petits.

2. Jocs de taula. Amb el plus positiu de compartir l’activitat amb la família. Cal encertar en el contingut. Ara se n’estan llançant alguns de caràcter lúdic exclusivament que no aporten res, com un en el qual es distorsiona la veu. L’ideal són els instructius, de coneixements com el Trivial, o d’estratègia.

3. Les joguines promocionades a la tele i les marques de moda. Són els que més se sol·liciten perquè als anuncis apareixen de manera molt impactant. Però cal vigilar perquè sovint en la realitat els efectes són molt menors dels que es veuen en pantalla. En moltes ocasions els nens perden de seguida l’interès per aquests. Cal detectar si realment interessa a la criatura o és només el ganxo de l’anunci, que en aquests cas és preferible substituir-los per d’altres.

4. Per fer esport. Els complements per als esports que practiquen o fins i tot per a altres a què els xavals es puguin aficionar són sempre un bon recurs.

5. Científics. Molt recomanable. Haurien de valorar-se i imposar-se més, perquè no es publiciten ni es troben fàcilment als comerços; alguns només són en museus i centres específics, o poden adquirir-se per internet. Són participatius, els adults poden sumar-s’hi, i tenen un component didàctic i científic molt valuós. D’entrada, no criden l’atenció als petits, però quan es posen a investigar la satisfacció és molt alta. 

6.Tecnològics. Consoles, videojocs... Són molt cars i cal limitar-los. És bo controlar-se per no estar sempre pendent de comprar l’últim model.

7. Artístics.  Són molt creatius i ideals per als petits que ja apunten habilitats artístiques.

Notícies relacionades

8. Llibres. És recomanable regalar sempre un llibre per reforçar la lectura.

9. Material escolar, roba... Les necessitats d’algunes llars fan aconsellable incloure alguns objectes necessaris per a la vida del petit.