EL MÉS VENUT

Els altaveus intel·ligents, estrelles tecnològiques d'aquestes festes

Videojocs, mòbils i reproductors que converteixen la TV en intel·ligent, altres 'gadgets' de moda

echo

echo

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Si aquests dies sentiu el veí parlar sol més del que és habitual no us preocupeu. És probable que hagi rebut com a regal nadalenc una de les estrelles tecnològiques d’aquest any: un altaveu intel·ligent amb assistent virtual. Aquests articles, a més dels clàssics videojocs i els mòbils, han sigut i seran protagonistes de cares de felicitat de familiars i coneguts.

Altaveus que contesten

Google Home.

Fa més d’un any que triomfen als EUA, però a Espanya aquest ha sigut el gran any dels altaveus intel·ligents. Google Amazon són els líders del sector d’uns artefactes que semblen inofensius, però que estan canviant la rutina dels ciutadans amb extrema senzillesa: dius un comandament, fas una pregunta o dones una ordre, i l’altaveu s’encarrega de la resta.

Es configuren amb el mòbil i es connecten a internet. A partir d’allà, el més habitual és que l’usuari només hagi de pronunciar comandaments com "Alexa", "Ok Google" o "Oye Siri" i l’altaveu serà allà per escoltar: "Posa’m X cançó", "¿Quin temps fa?" o "¿Quina és la meva agenda?" són algunes de les preguntes que els assistents virtuals -és a dir, l’altaveu- respondran. També expliquen acudits o són capaços d’aixecar una persiana o encendre els llums sempre que es tingui instal·lat l’equip necessari.

Amazon amb la seva gamma d’altaveus Echo seran dels més regalats. La firma compta amb quatre tipus d’altaveus, el preu dels quals (en oferta) parteix dels 59,99 euros. El més car de tots té fins i tot una pantalla per veure vídeos. Google també té la seva opció al mercat, en aquest cas amb una doble proposta: Google Home Mini i Google HomeGoogle Home Mini Google Home, amb preus des de 129 euros. Apple, mentrestant, ven el HomePod, el preu del qual és de 349 euros. Més enllà, hi ha diverses marques que tenen aquest tipus d’altaveus que integren, per exemple, l’assistent de Google; mentre que Telefònica ha llançat al mercat ja Aura.

Videojocs

Spider-Man.

Els videojocs continuen sent també protagonistes en molts arbres de Nadal gràcies al seu doble front: joves i grans disfruten per igual de les propostes.

Els més petits i joves de la casa troben en la Nintendo Switch una bona aliada, que tornarà a tenir èxit després del 'boom’ de principis d’any. Aquest any comptarà amb diversos aliats en forma de jocs estrella: Super Smash Bros. Ultimate, Pokémon: Let’s Go, Pikachu!, Mario Kart 8 Deluxe Super Mario Odyssey, entre d’altres, apunten a ser títols supervendes.

Joves i adults, mentrestant, podran disfrutar d’algunes de les aventures electròniques més esperades dels últims anys per a Playstation 4 i Xbox OneMarvel’s Spider-Man, Xarxa Dead Redemption 2 i Call of Duty: Black Ops IIII garanteixen hores de diversió i efecte 'wow'. Sense oblidar-se del FIFA 19, és clar.

Mòbils i altres ‘gadgets’

Xiaomi Mi 8 Lite.

Notícies relacionades

Per descomptat, molts aprofitaran aquests dies per renovar el telèfon mòbil. Segons fonts del mercat, s’espera que els mòbils de gamma mitjana siguin els que tinguin més sortida, sense oblidar els últims iPhone XS iPhone XSXR. Alguns models de XiaomiHuaweiHonor Samsung són dels més buscats.

I més enllà dels 'smartphones’, altres gadgets que tindran gran sortida són, per exemple, els reproductors que es connecten a la TV per 'tornar-la intel·ligent’ (Chromecast, Fire TV EsticFire TV EsticApple TV), rellotges i braçalets intel·ligents màquines d’afaitar. Aquestes últimes, menys ‘intel·ligents’ que la resta, però igual d’útils.