FRE ALS AJUNTAMENTS

El decret del lloguer no preveu que els ajuntaments puguin posar límit als preus

L'Executiu sí que aprova ampliar de 3 a 5 o 7 anys els contractes d'arrendament

Les comunitats de veïns podran, per majoria de tres cinquens, limitar les vivendes turístiques

zentauroepp38499565 alquiler170602183715

zentauroepp38499565 alquiler170602183715 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret que permetrà que, a partir de la seva publicació al BOE, la durada mínima dels contractes de lloguer passi de tres a cinc, o set anys si el llogater és una empresa. Es tracta d’una de les principals demandes dels llogaters per aconseguir certa estabilitat en la seva vida i de les plataformes antidesnonaments. Si bé, la normativa no contempla cap altre dels acords assolits amb Podem i inclòs en el pacte pressupostari: que els ajuntaments puguin posar un límit alspreus en aquelles zones amb lloguers desenraonats. És una de les reivindicacions liderades per Ada Colau, que han assumit els anomenats ajuntaments del canvi i que Units Podem va pressionar perquè el Govern es comprometés per escrit a dur-la a terme.

L’Executiu argumenta que necessita temps per obtenir dades estadístiques sobre les zones més“tensades”,el terme que es recull en l’acord, i per donar amb la metodologia adequada per contenir els preus, per això afirma que les mesures més intervencionistes s’inclouran en una llei posterior o en la tramitació del decret com a projecte de llei. “Això no contempla tota la política de vivenda, només les mesures urgents i d’absoluta necessitat”, va argumentar el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Això així, el decret modifica cinc normes, entre les que hi ha la llei d’arrendament urbans per tornar a la situació prèvia al Govern del PP i que els contractes durin un mínim de cinc anys (sense efecte sobre els que ja estan en vigor). Si el propietari és una empresa podrien allargar-se fins a set anys, amb un termini de pròrroga d’1 a 3 anys una vegada finalitzat el període de pròrroga obligatòria.

La fiança

D’aquesta forma, es dona més seguretat tant a l’inquilí com al llogater, si és que el seu desig és tenir una renda garantida i contínua. A més, es limita a un màxim de dues mensualitats la fiança que es pot exigir, es facilita la millora de l’habitatge en el transcurs del mateix contracte i sense esperar al venciment i s’estableix que les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte vagin a càrrec del propietari si és una persona jurídica.

Així mateix,s’eximeix del pagament de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes documentats en l’arrendament de vivenda per a ús estable i es dona més possibilitats a les comunitats de propietaris per posar límit a les vivendes turístiques, un dels motius dels increments de preus i de la falta d’oferta a les grans ciutats. Així, n’hi haurà prou que tres cinquenes parts d’una comunitat de veïns rebutgin la seva implantació perquè aquesta prosperi. Finalment, s’introdueixen mesures per estimular l’accessibilitat dels edificis.

Al contrari, el decret no inclou accions en contra delspisos buits, però obliga el Govern espanyol a continuar aprovant mesures per fomentar el lloguer, com el pla per a la construcció de 20.000 vivendes a preus limitats en el termini de 4 a 6 anys.

Les pressions de Podem

Que els deures es deixin per més endavant no ha satisfetPodem, que va acusar el Govern d’“incomplir” la part de l’acord que plasma negre sobre blanc que es facilitarà que els “ajuntaments i Comunitats Autònomes que així ho considerin puguin regular i limitar les pujades abusives del preu del lloguer a les zones tensades”. Si bé, s’especifica que aquesta mesura es desenvoluparà “al llarg de 2019”, per la qual cosa l’Executiu sí que considera que està complint amb la seva part.

Notícies relacionades

Al contrari, la portaveu d’Units Podem Lucía Martín va acusar el Gabinet de Pedro Sánchez d’“agenollar-se davant delsfons voltor”i en declaracions a EL PERIÓDICO, “va exigir que s’aprovi via reial decret, ja sigui en aquest o en un altre de posterior les mesures de contenció dels preus, ja que els projectes de llei són sistemàticament bloquejats pel PP i Ciutadans al Congrés”.

Encara així, no va amenaçar l’Executiu de votar en contra de la convalidació del decret, ja que es va mostrar “esperançada” que Ábalos“rectifiqui”i, ja que la taula de treball tècnic sobre vivenda segueix en funcionament, aquesta “doni els seus fruits” i s’introdueixin els punts acordats.

El desnonament es frenarà un mes per buscar una solució habitacional

El reial decret modifica la llei d’enjudiciament civil per donar més sortides a les persones en risc de <strong>desnonament</strong>. Segons va recordar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, els desnonaments per execució d’hipoteca han baixat mentre que per <strong>impagament </strong>del lloguer creixen com a conseqüència que el 42% de les llars destinen més del 40% de la seva renda al lloguer. Per això, el decret contempla que una vegada que els serveis socials alertin que es tracta d’una persona en situació de vulnerabilitat, s’interrompi el procés durant un mes –dos mesos en el cas que el propietari sigui una empresa– perquè les administracions busquin una solució habitacional.