09 jul 2020

Anar al contingut

La fiscalia italiana acusa dos cooperants d'Open Arms de violència i immigració clandestina

Els suposats delictes els haurien comès la primavera al socórrer 216 migrants procedents de Líbia

Rossend Domènech

La fiscalia italiana acusa dos cooperants d'Open Arms de violència i immigració clandestina

PAU BARRENA

Violència privada i afavoriment de la immigració clandestina. Aquestes són les acusacions que la fiscalia de Ragusa (Sicília) imputa a Proactiva Open Arms, per haver ajudat la passada primavera 216 migrants que procedien de Líbia i van ser desembarcats a Itàlia. Al tancament del sumari, la fiscalia reconeix també al Ministeri d’Interior italià la qualitat d’haver sigut víctima de Proactiva. En concret, les acusacions, que el jutge haurà de convalidar per a les diligències prèvies, són contra Marc Reig Creus i Ana Isabel Montes Mier, comandant de la nau i cap de la missió de l’oenegé, respectivament.

La fiscalia de Catània (Sicília), que va ser la primera que es va ocupar del cas, ha estudiat també l’acusació a Proactiva d’associació a delinquir, delicte que va ser cancel·lat pel jutge de les diligències prèvies, que immediatament després va ordenar el trasllat del sumari a la fiscalia de Ragusa

. “Estem sorpresos per la decisió de la fiscalia, tant pels delictes contestats com per la consideració d’Interior i no del Ministeri de Transports com a part lesionada”, comenta Rosa Emanuela Lo Faro, advocada de l’oenegé.

Segons la fiscalia de Ragusa que ha formulat les acusacions, el comandant i la cap de missió haurien “desatès les instrucciónes del comando IMRCC de la Guàrdia Costanera de Roma d’abstenir-se d’intervenir”, efectuant igualment “el socors, embarcant altres immigrants”. Els dos estan acusats també d’“haver efectuat el desembarcament a La Valetta (Malta) per raons de salut d’alguns immigrants, havent omès de demanar a les autoritats d’aquell país la indicació d’un port segur,” malgrat “haver sigut requerits en aquest sentit per les autoritats espanyoles i italianes”.

El delicte de “violència privada” sorgeix, segons la fiscalia, pel fet que Proactiva va dirigir després la seva nau cap a Itàlia i va obligar les autoritats italianes a concedir-los un desembarcament en territori italià” i, en conseqüència, “l’afavoriment de la immigració clandestina”. “¿Salvament humanitari? No, és un farol, es tracta d’associació per delinquir”, va escriure en aquella ocasió a Facebook Matteo Salvini, ministre d’Interior i vicepresident de l’actual Govern.