ASTRONOMIA

La bola de foc que va sobrevolar Granada i Almeria

La roca incandescent procedent d'un asteroide es va desplaçar dilluns a la matinada a 86.000 quilòmetres per hora

bolafuego

bolafuego

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una roca procedent d’un asteroide va entrar "bruscament" en l’atmosfera terrestre la matinada de diumenge a dilluns a una velocitat de 86.000 quilòmetres per hora. Aquest fenomen va generar una "gran bola de foc" que va poder ser vista des de gran part del país i va ser gravada per diversos observatoris astronòmics.

Els detectors del Complex Astronòmic La Hita, situat a La Puebla d’Almoradiel (Toledo) i els observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), La Sagra (Granada), Sierra Nevada (Granada) i Sevilla van detectar l’impacte de la roca contra l’atmosfera, segons va informar La Hita en un comunicat.

Roca incandescent

La roca, procedent d’un asteroide, va entrar "bruscament" en l’atmosfera terrestre a les 3:51 de la matinada de diumenge a dilluns, a una velocitat de 86.000 quilòmetres per hora sobre la vertical de la província de Granada.

La velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, la qual cosa va generar una brillant bola de foc a una altitud d’uns 94 quilòmetres sobre l’est de la província granadina.

Des d’allà va avançar en direcció nord-est i va recórrer una distància d’uns 70 quilòmetres en l’atmosfera abans de finalitzar a una altitud d’uns 35 quilòmetres a l’oest de la província d’Almeria.

La gran lluminositat de la bola de foc va permetre que pogués veure’s des de més de 500 quilòmetres de distància, per la qual cosa va poder ser albirada des de bona part d’Espanya.

Es va destruir completament

La roca es va destruir completament en l’atmosfera, sense que cap fragment pogués arribar a terra, segons la informació remesa pel Complex Astronòmic de La Hita.

Notícies relacionades

Els detectors que van captar la roca treballen en el marc del projecte Smart, l’objectiu del qual és monitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

L’esdeveniment ha sigut analitzat per l’investigador responsable d’aquest projecte, el professor de la Universitat de Huelva José María Madiedo.

Temes:

Asteroides