Autor de la matança d'Atocha el 1977

García Juliá va estar fugit a Bolívia, Xile, l'Argentina, Veneçuela i el Brasil

L'home va ser detingut a São Paulo gràcies a les investigacions de la Policia Federal del Brasil

20181207 417754 policiaabogadobrasilt 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Carlos García Juliá, detingut dimecres passat a la ciutat brasilera de São Paulo per la seva participació en la matança dels advocats d’Atocha a Madrid el 1977, va estar fugit a Bolívia, Xile, l’Argentina, Veneçuela i el Brasil, ha informat la Direcció General de la Policia.

Carlos García Juliá va ser localitzat a São Paulo gràcies a les investigacions de la Policia Nacional espanyola i la Federal brasilera i el recolzament de la Interpol. 

Des de la seva desaparició a Bolívia, on va ser empresonat per un delicte relacionat amb el narcotràfic, es va detectar la seva presència a Xile, l’Argentina, Veneçuela i el Brasil, per on es movia perquè disposava de documentació a nom d’altres persones.

Condemnat per cinc assassinats

Després de la fuga, la Policia va seguir diferents vies d’investigació, que situaven García Juliá a Sud-amèrica i, tot i que va resultar impossible conèixer la identitat que estava utilitzant per les extremes mesures de seguretat que feia servir, va comprovar que es movia per aquests països i que no dubtava a agafar vols per desplaçar-se per aquests territoris.

García Juliá, que tenia 24 anys quan va perpetrar els assassinats dels advocats d’Atocha, estava buscat per les autoritats judicials espanyoles des del 1994 després d’haver sigut condemnat per l’Audiència Nacional a 193 anys de presó com a autor material de cinc assassinats.

Alliberat el 1991

Després del crim va passar més d’un mes amagat fins que va ser detingut l’11 de març del 1977 i va ingressar en presó fins a la celebració del judici, en què va ser condemnat per l’Audiència Nacional a la pena referida.

El 1991 se li va concedir la llibertat condicional, el 1994 va sol·licitar autorització judicial per sortir d’Espanya i des d’aleshores havia estat desaparegut, ja que no va no comparèixer davant d’un requeriment judicial formal del desembre d’aquell any.

El 2017 es va emetre una ordre internacional de detenció, moment en què es van iniciar les gestions més intenses per trobar García Juliá. 

Trobat per la Policia Federal del Brasil

La investigació va determinar que podia ser a la ciutat brasilera de São Paulo, on sembla que vivia escapat sota la identitat d’un ciutadà veneçolà.

El mes de juliol passat, gràcies a la cooperació internacional, la Policia Federal del Brasil va detectar García Juliá al país i ho va comunicar a la Policia Nacional espanyola. 

En aquell moment es van iniciar les gestions de sol·licitud per a la seva extradició i, després d’acarar les empremtes dactilars i corroborar que es tractava de la persona buscada, es van posar en marxa les gestions documentals per executar la seva detenció i extradició a Espanya. 

Tornarà a ser jutjat 

Primer s’ha derevisar la vigència de l’ordre internacional de detenció i entrega que Espanya va emetre quan va fugir i que ha motivat l’arrest al Brasil.

En tot cas, la Secció d’Executòries de l’Audiència Nacional ha donat trasllat a la fiscalia perquè emeti un informe sobre la vigència de l’ordre i es pronunciï sobre si procedeix la seva entrega a Espanya.

Notícies relacionades

Una vegada el ministeri públic emeti el seu dictamen, la Secció Primera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, el tribunal que el va sentenciar, haurà d’emetre una interlocutòria en què sol·liciti formalment al Brasil que entregui el penat.

A partir d’aquí, haurà de complir la condemna que va deixar a mitges amb la seva fuga, uns deu anys de presó d’acord amb les mateixes fonts, i afrontar nous càrrecs pel trencament de condemna en què va incórrer a l’escapar-se del país.