SECTOR PÚBLIC

Els ambulatoris recuperen (gairebé tota) la normalitat després de quatre dies de vaga

Alguns treballadors dels centres d'atenció primària de l'Institut Català de Salut, principalment infermeres i administratius, mantenen la vaga

Els usuaris es mostren comprensius amb les reivindicacions dels metges i dels altres professionals de la salut pública

whatsapp-image-2018-11-30-at-080908

whatsapp-image-2018-11-30-at-080908

5
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Una dotzena de persones espera a la porta del centre d’atenció primària (CAP) Meridiana, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Falta un quart d’hora perquè obri l’ambulatori. “Això no és res. Es nota que és divendres”, fa broma la María Teresa, de 64 anys, que acudeix al centre per fer-se una anàlisi de sang. Es respira normalitat als CAP de l’Institut Català de la Salut (ICS) després de quatre dies de vaga. “La Sanitat està fatal: falta personal, has d’esperar molt... Això sí, quan els necessites, responen”,afegeix aquesta usuària, amb referència a un episodi recent. “L’altre dia vaig trucar al 112 perquè la meva mare va tenir un ictus –continua– i al cap de15 minuts ja estàvem a la Vall d’Hebron”.

La María Teresa espera que l’acord –que inclou la incorporació de 251 metges de família més– també serveixi per contreure l’anomenada ‘fugida de cervells sanitaris’.“És una pena que els nostres joves se n’hagin d’anar fora perquè aquí no tenen opcions”, afegeix.

Durant els quatre dies de vaga, els professionals de l’ambulatori que es trobaven de guàrdia van intentar respectar al màxim les visites presencials concertades prèviament. “Vaig venir dimarts a veure la meva doctora de capçalera perquè tenia cita prèvia i després d’haver esperat una hora em va atendre una altra doctora”, explica la María Teresa, de 24 anys, que torna al seu CAP de referència per fer una revisió mèdica

"Estan demanant una cosa bàsica"

Mari Luz Méndez, de 71 anys, acompanyada pel seu marit,  també fa cua a l’ambulatori situat al carrer de Concepció Arenal. Té cita a les vuit del matí per a una revisió oftalmològica. “Ahir al matí vaig trucar per preguntar si em mantenien la cita i, tot i que encara no s’havia desconvocat la vaga, em van dir que sí, que m’atendrien els especialistes”, recorda Méndez, que recolzava les reivindicacions dels metges. “Estan demanant una cosa bàsica, més mitjans i més temps, per al benefici de tots”, postil·la.

En aquesta línia, Manoli Delgado, de 61 anys, usuària del CAP Manso, situat al barri de Sant Antoni, també defensa les principals reivindicacions del personal dels professionals de l’atenció primària pública. “No estan demanant un augment de sou. Estan demanant més temps, per atendre’ns millor. Per això tenen tot el meu recolzament”, afegeix Delgado, que considera que els 12 minuts fixats en l’acord entre l’ICS i el sindicat de Metges de Catalunya (MC) poden ser insuficients en alguns casos.

Reivindicacions compartides

Borja Violant i dos companys més d’Emergències Mèdiques surten del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) Manso. Ells no han fet vaga, perquè el seu sindicat majoritari no l’ha secundat. “Aquests quatre dies hem notat que augmentava el volum de feina, perquè alguns usuaris del CAP eren derivats a emergències”, explica l’infermer assistencial, que comparteix les reivindicacions del sector de l’atenció primària. “Els entenem perfectament perquè nosaltres –assegura Violant–també hem patit les retallades amb la conseqüent sobrecàrrega de feina”.

Els professionals de l’atenció primària afiliats al sindicat CGT mantenen avui la vaga, que també continua en la sanitat concertada de l’ICS. “He vingut a recollir la confirmació de la meva baixa per ciàtica i el meu metge de capçalera no estava, perquè continua de vaga, però m’ha atès un altre. A part d’això, no he notat res estrany, ni he vist més gent del que és habitual en aquestes hores”, explica Victoria Villarín, de 50 anys i usuària del CAP Manso. “És una vergonya el que estan fent els polítics amb serveis tan bàsics com l’educació i sanitat. Em poso al seu lloc i entenc perfectament la seva indignació”, postil·la.

Les sales d’espera del CAP Numància, al barri barceloní de Sants, tenen l’aspecte d’un divendres qualsevol. “M’esperava molta més gent després de quatre dies de vaga, però està molt tranquil. Ja vaig venir dimarts amb cita prèvia, em van fer esperar una hora i vaig marxar... Vaig demanar cita des de casa i me la van donar per aquest mateix divendres”, explica Gema Rodó, de 60 anys.

Cinquè dia de vaga per als afins a CGT

Malgrat l’acord, que va tenir la mediació de la Conselleria de Treball, alguns sectors de l’atenció primària mantenen la vaga.  Així, Rebel·lió Primària –una plataforma que defensa els interessos de tots els professionals de primària, no només mèdics– i el Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap) recolzen el sindicat CGT i mantenen el cinquè dia de vaga. Sota el lema ‘Hem despertat, no ens callaran’, han sortit al carrer per manifestar-se davant d’alguns ambulatoris, com ara el de Maragall i el de Raval Nord.

Com ha explicat al PERIODICO personal del Cap Raval Nord que avui manté la vaga, val la pena recordar que "el sindicat Metges de Catalunya, sindicat majoritari, només mobilitza metges i va ser el que va arribar a un acord amb l’ICS". Per aquest motiu es preveu que avui secundin la vaga principalment infermeres, administratius i metges interns residents (MIR).  “Ens han donat engrunes perquè callem. I el sindicat de metges ha cedit. No estem gaire contents, perquè se’ns ha reconegut el nostre esforç però d’una manera poc efectiva de cara al futur”, asseguren.

La xarxa concertada, exclosa del conveni

Notícies relacionades

El sindicat majoritari MC recolza la vaga a la xarxa de centres d’atenció primària concertada, "exclosos del Conveni SISCAT". El director de CatSalut, Adrià Comella, ha anunciat que es reunirà la pròxima setmana amb les patronals sanitàries per abordar les demandes dels facultatius de la xarxa concertada, segons ha tuitejat MC.

A Terrassa, dues manifestacions de metges de la concertada, del CAP Rambla i del CAP Sant Llàtzer, convocades a les 11.00 hores, han finalitzat davant l’edifici de l’Ajuntament de Terrassa.