CLAUS DEL PACTE

Els metges de primària podran decidir si atenen més de 28 visites diàries

La Generalitat contractarà 251 doctors de família i el temps mínim per pacient serà de 12 minuts

L'ICS i Metges de Catalunya arriben a un acord que posa fi a una vaga de quatre dies

zentauroepp46072785 barcelona  29 11 2018  huelga de m dicos  profesores  estudi181129223047

zentauroepp46072785 barcelona 29 11 2018 huelga de m dicos profesores estudi181129223047 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Després de quatre dies de vaga, l’Institut Català de la Salut (ICS) i el sindicat Metges de Catalunya (MC) han arribat, aquest dijous a la tarda, a un acord de 14 punts (desgranats, assoleixen els 40) que satisfà les dues parts i que automàticament desconvoca les aturades als centres d’atenció primària (CAP) de l’ICS. La vaga en la sanitat concertada de l’ICS, per la seva part, sí que seguirà demà i, a més, CGT també mantindrà la que havia organitzat, en paral·lel a MC, en l’atenció primària. Amb tot, es preveu que aquest divendres la normalitat torni a tots els CAP de Catalunya, perquè el sindicat majoritari en la sanitat catalana ha desconvocat les aturades.

"Aquest acord [que ha tingut la mediació de la Conselleria de Treball] aborda gairebé tots els punts plantejats pel sindicat. Hem aconseguit que l’atenció primària torni a basar-se en la qualitat assistencial i en la seguretat per al pacient, garantint la dignitat de la professió", ha dit Carolina Roser, delegada d’atenció primària de MC a Metropolitana Nord, des del departament de Treball. Roser ha destacat que han trobat una manera d’abordar la "sobrecàrrega de feina", el motiu principal de la vaga d’aquests dies. Així, s’ha fixat un temps mínim per pacient: 12 minuts per a visites presencials, sis per a les no presencials i 45 per a l’atenció domiciliària.

A més, l’acord ha incorporat un canvi d’última hora: l’ICS contractarà 251 metges de família més, enfront dels 201 que proposava fins ara. No obstant, aquesta mesura no és immediata: "S’incorporaran quan els trobem", ha precisat Roser. Per fer-ho, s’haurà de "fer un sistema atractiu on es pugui treballar amb qualitat i confort". Segons MC, la fixació del temps mínim per visita serà una mesura, però, també, el fet que els professionals tindran "autonomia" per organitzar la seva feina i decidir "voluntàriament" si volen assumir més visites de les 28 per dia. "No serà una cosa obligatòria", com fins ara, ha explicat Roser.

Comissions de seguiment

Ha recordat que en la quota de pacients per metge (l’ICS en proposa 1.300 per doctor) influeixen les seves  característiques: l’envelliment, el nivell socioeconòmic... En definitiva, factors que empenyen la gent a visitar amb més freqüència un CAP. En tot cas, a partir d’ara, les hores extra que treballin els metges seran remunerades. I, quant als pediatres, odontòlegs i ginecòlegs d’atenció primària, encara s’estan preparant els "estudis de sobrecàrrega” per saber quants professionals fan falta en aquestes especialitats. Roser també ha dit que es crearan comissions de seguiment de totes les mesures aprovades amb l’ICS. 

Notícies relacionades

Per la seva part, Josep Maria Argimon, director de l’ICS, ha remarcat que l’acord assolit amb el sindicat permet "conservar el model" vigent, alhora que dota de més "autonomia" el personal i ofereix "mesures clares" per reduir la sobrecàrrega de feina. "Hem decidit contractar 251 metges de família i, no, 201, perquè hem inclòs l’atenció domiciliària", ha dit Argimon, que ha destacat que aquesta convocatòria de vaga, que ha furat finalment quatre dies i, no, cinc (com inicialment MC havia convocat), ha sigut "poc habitual". "Perquè no hem estat parlant de mesures retributives, sinó del model. Aquí és on hi ha hagut discrepàncies". 

També ha recordat la mesura anunciada ahir per la Conselleria de Salut: la injecció de 100 milions d’euros per als equips d’atenció primària, que inclouen no només els metges, sinó també els altres professionals. Finalment, amb referència a la vaga de la sanitat concertada que seguirà aquest divendres, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha assegurat que el seu organisme es reunirà la pròxima setmana amb les patronals per abordar les problemàtiques existents.

Temes:

Catalunya Vagues