SETGE A LES PSEUDOCIÈNCIES

La fiscalia investiga els gurus del derivat del lleixiu per curar l'autisme

Les diligències, complicades i ambicioses, s'han obert arran d'una denúncia presentada per Sanitat

El ministeri públic està rastrejant els webs en què es promociona el clorit de sodi, conegut com a MMS

zentauroepp13783930 balaguer  lleida    14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

zentauroepp13783930 balaguer lleida 14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Valentina Raffio / Olga Pereda

La Fiscalia General de l’Estat ha obert una investigació contra els gurus que publiciten el MMS (Suplement Mineral Miraculós), un derivat del lleixiu prohibit com a medicament a Espanya des del 2010. Els defensors d’aquest compost, entre ells l’agricultor lleidatà Josep Pàmies, afirmen que és un “remei” per a la curació de diferents patologies, entre aquestes l’autisme, un trastorn del neurodesenvolupament que afecta un de cada cent nens i que, ara com ara, no té cura. Les autoritats sanitàries espanyoles han prohibit la venda del MMS (un potent desinfectant) no només perquè les seves “suposades propietats curatives” no tenen base científica, sinó perquè posa en riscla salut de qui el consumeixi. Els efectes adversos van des de dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea i intoxicacions fins a fallides renals.

Denúncia de Sanitat

La investigació de la fiscalia s’ha incoat arran de la denúncia presentada el mes d’octubre passat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Fonts coneixedores de les indagacions han explicat a EL PERIÓDICO que s’estan rastrejant les pàgines a internet que es fan eco de les presumptes propietats del MMS. Molts d’aquests webs podrien estar establertes a l’estranger, així que el ministeri públic està provant d’esbrinar qui són els seus titulars i si hi ha un possible delicte. La investigació és “especialment complexa”, afirmen.

De l’assumpte s’ha fet càrrec, d’entrada, la Fiscalia de Criminalitat Informàtica, que ha acordat, segons les fonts consultades, diligències d’investigació. Quan s’obtinguin resultats, el ministeri públic serà el que hagi de decidir si presenta denúncia per uns fets que considera delictius o una querella contra els qui entén que són els seus responsables.

Comprat o preparat a casa

La denúncia de Sanitat davant de la Fiscalia General de l’Estat assenyala que el 18 d’octubre passat, la directora de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris va emetre un informe en les conclusions del qual es detalla que el MMS posa en risc la salut dels usuaris “com demostren els nombrosos casos de reaccions adverses, alguna d’aquestes greus” en pacients que l’han consumit. Alhora, l’agència recorda que “diverses” autoritats sanitàries han prohibit la seva comercialització i han advertit la importància de deixar de consumir-lo “immediatament”.  El 2010 es van arribar a retirar totes les partides d’aquest producte. La seva presència com a medicament és “il·legal”, segons destaquen els dictàmens remesos a la la fiscalia. Malgrat la pressió sanitària, comprar MMS -un producte barat- és fàcil. Es pot adquirir en herbolaris ‘online’. Fins i tot, alguns gurus ofereixen recomanacions per elaborar-lo a casa, una cosa que augmenta -més encara- la seva perillositat.

El Ministeri de Sanitat va realitzar abans de presentar la denúncia una anàlisi sobre la publicitat, venda i utilització del clorit de sodi a Espanya. En aquest mateix document, s’identifica les entitats i persones que publiciten el seu ús, així com els webs on es pot adquirir. Entre les proves aportades hi ha tots els enllaços. La investigació és bastant complicada, precisament, per les reticències d’alguns països a oferir informació sobre les pàgines d’internet ubicades en servidors del seu país.

Preocupació del Govern

"El ministeri no es quedarà impassible davant de l’actuació de persones que publicitin o fomentin, sense cap evidència, l’ús de remeis per a la curació de patologies, va explicar el passat 18 d’octubre, la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, en el Senat durant la intervenció en la comissió sectorial per explicar les línies del seu departament. La titular de Sanitat va afirmar que el Govern està "preocupat i ocupat" amb els productes que es venen sense cap evidència científica. De fet, Carcedo -metge de formació- va presentar aquesta setmana amb el titular de Ciència i Universitats, Pedro Duque, el pla contra les pseudociències, que implicarà l’expulsió de les anomenades teràpies alternatives dels centres sanitaris públics i privats.

Notícies relacionades

Respecte al MMS, les alarmes van saltar, una vegada més, després que Josep Pàmies organitzés una xerrada a Balaguer (Noguera) sobre la recuperació de l’autisme. En aquella conferència -contra la qual la Generalitat li ha imposat una multa de 600.000 euros- va ser present Gregorio Placeres, un presumpte químic porto-riqueny creador d’un protocol que promet ser "la cura definitiva per a l’autisme”. A les seves xarxes socials, on té desenes de milers de seguidors- Placeres presumeix d’haver tractat més de mil nens en uns tres anys i haver-ne "recuperat" més d’un centenar. En realitat, assegura que ell no guareix, sinó que és la mateixa criatura autista la que ho fa una vegada que el seu cos “s’ha alliberat de paràsits i metalls pesants”. El MMS no és l’únic que ‘recepta’ als seus pacients, sinó també una caòtica dieta i, fins i tot, llançar gotes d’orina en l’oïda del nen.

Autisme, malària i ebola

Els defensors del derivat del lleixiu asseguren que no només serveix per “recuperar l’autisme” sinó que també pot ser útil davant la malària (“la cura en qüestió d’hores”, segons afirma Pàmies) i l’ebola (“desapareix en tres dies”). Els seus promotors acusen les autoritats polítiques i sanitàries d’organitzar un complot i donar l’esquena al MMS amb l’objectiu de “continuar enriquint la indústria farmacèutica”.

Absolts després d’un judici al 2017

<span style="font-size: 1.6rem;">Segons expliquen els seus adeptes, la història del MMS (Solució Mineral Miraculosa) va començar amb <strong>Jim Humble</strong>, un enginyer nord-americà que mentre treballava en una mina d’or a Veneçuela va assegurar que havia curat la malària d’uns companys en 24 hores gràcies a un producte que utilitzava per desinfectar l’aigua.</span>