oficina antibusos qüestionada

Un altre capellà de la comissió antipederàstia «va tirar terra damunt» d'una denúncia d'abusos al País Basc

Una família denuncia que Silverio Nieto, el director dels serveis jurídics de la Conferència Episcopal, el "va sotmetre a un procés ple de trampes"

El pare de l'Asier, l'alumne denunciant de l'escola Gaztelueta, considera "una ofensa" la presència d'aquest sacerdot amb passat de policia

zentauroepp1711123 md49  madrid  08 03 04   el director del servicio jur dico c181017222102

zentauroepp1711123 md49 madrid 08 03 04 el director del servicio jur dico c181017222102 / JUANJO MARTIN

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La comissió antipederàstia creada per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) suma una altra figura rellevant que desconcerta les víctimes d’abusos sexuals comesos per pederastes religiosos. Després de conèixer-se aquest dimarts passat que el seu president serà Juan Antonio Menéndez Fernándezacusat d’ocultació per exalumnes del ‘cas de La Bañeza’‘cas de La Bañeza’, el nom de Silverio Nieto ha indignat araJuan Cuatrecasas, el pare d’un alumne víctima d’abusos per un numerari de l’Opus Dei a l'escolaGaztelueta (Biscaia).

Abans que es presentés una denúncia contra aquest professor –José María Martínez Sanz– Silverio Nieto va citar la família Cuatrecasas presentant-se com un emissari de la CEE, la missió del qual era traslladar-los "tot l’afecte del Papa Francesc". Però va acabar sent una altra cosa: un embolic que formava part –veladament– de la investigació interna que l’església havia activat per aclarir els fets relatats per l’Asier (nom fictici), el fill de Cuatrecasas. Un procés canònic que es va gestionar i es va arxivar de forma "negligent", explica a EL PERIÓDICO.

Aquest diari també ha preguntat a la Conferència Episcopal Espanyola si el sacerdot Silverio Nieto forma part de la comissió antipederàstia. Però l’organisme només ha accedit a confirmar que Nieto és el director del Servei Jurídic Civil de la CEE, un organisme que participa a l’oficina creada per preparar la reunió del mes de febrer convocada pel Papa Francesc i a la qual ha citat els presidents de totes les conferències episcopals amb l’objectiu de tractar l’epidèmia d’abusos sexuals que esquitxen el Vaticà. Malgrat la negativa de la CEE de confirmar o desmentir si Nieto integrarà físicament la comissió antipederàstia, no hi ha cap dubte que l’organisme que ell dirigeix sí que hi jugarà un paper decisiu. I jutjant per la rellevància que va assumir en el ‘cas Gaztelueta’, no serà menor.

El ‘cas Gaztelueta’

Quan tenia 14 anys, l’any 2011, l’Asier va explicar al seu pare, Juan Cuatrecasas, que dos anys abans, quan en tenia 12, va ser víctima d’abusos sexuals per part del professor de Religió José María Martínez Sanz. El docent també era el preceptor de l’Asier –una figura adulta de referència– i, valent-se d’aquesta autoritat, el treia de classe i el tancava al seu despatx. "Allà dins l’asseia a la seva falda, li mostrava fotografies de dones despullades i li descordava la camisa", segons la primera versió que va donar l’Asier del fets. Amb el pas del temps, no obstant, el noi "es va sentir capaç d’explicar més coses, que d’entrada no havia dit”. Fins que, al complir els 18 anys, va presentar una denúncia que ha cristal·litzat en un judici pels "delictes d’agressió, abusos sexuals i contra la integritat moral". Aquesta escola ha creat un web per donar la seva versió dels fets 'Casogaztelueta.com'.

El procés canònic que –aparentment– va liderar Silverio Nieto va ser anterior al judici que s’ha celebrat aquests dies i es va obrir per ordre del Vaticà, que va activar la Congregació de la Doctrina de la Fe, després que Cuatrecasas enviés una carta al Papa Francesc. Després d’aquella missiva, Nieto va citar la família Cuatrecasas a la reunió que únicament havia de servir per traslladar-los l’afecte del Papa Francesc. Per aquest motiu, "va insistir que no seria necessària la presència de l’advocada de la família", remarca Cuatrecasas.

A la trobada també hi van assisti el sacerdot Rafael Felipe, jutge eclesiàstic, l’Asier i la dona de Cuatrecasas. "Va durar gairebé tres hores i Silverio es va mostrar al principi pròxim i amable. Però després va convertir aquella reunió en un interrogatori". "Volia saber coses com ara si la finestra del despatx en el qual Asier assegurava que havia patit abusos tenia o no persiana". 

L’endemà, la mare de l’Asier va buscar a internet el nom de 'Silverio Nieto'. Va trobar un article publicat per El Confidencial en el qual es glossava la figura del sacerdot i el contingut, publicat el 2013, que fonts de la Conferència Episcopal Espanyola tampoc han volgut confirmar ni desmentir. La notícia explica que Nieto és un capellà de vocació tardana amb passat de policia nacional i jutge. Després de ser ordenat, va gravitar a prop de l’Opus Dei i es va convertir en confessor àulic de l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

"Una ofensa per a les víctimes"

Notícies relacionades

Cuatrecasas no té cap dubte que, malgrat que Nieto mai l’hi va transmetre explícitament, ell va portar el pes de la investigació interna del ‘cas Gaztelueta’. Pocs mesos després d’aquella reunió, la família va ser informada pel vicari de Bilbao que el seu cas havia quedat arxivat. El mateix en el qual la justícia espanyola ha vist indicis que han requerit jutjar-lo. "Se’ns va sotmetre a un procés ple de trampes, amb mala fe, quan mai va voler investigar res," conclou.

També Cuatrecasas, de la mateixa forma que Francisco Javier amb el president Menéndez Fernández, considera que la presència de Silverio Nieto en la comissió antipederàstia és una "ofensa" per a les víctimes i "també per als principis de la religió catòlica".