ESCÀNDOL A L'ESGLÉSIA

El Papa accepta la renúncia d'un cardenal dels EUA per haver encobert abusos

Donald Wuerl està investigat per haver silenciat els atacs sexuals en la seva etapa de bisbe de Pittsburgh (1988-2006)

zentauroepp21764558 cardinal donald william wuerl from u s  waves as he arrives 181012122453

zentauroepp21764558 cardinal donald william wuerl from u s waves as he arrives 181012122453 / ALESSANDRO BIANCHI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc ha acceptat la dimissió del cardenal Donald Wuerl com a arquebisbe de Washington DC, segons ha informat el Vaticà aquest divendres.

Wuerl, de 77 anys i considerat un dels líders catòlics més poderosos, va ser bisbe de Pittsburgh entre 1988 i el 2006, està sota investigació per presumptament haver encobert casos d’abús sexual durant aquell període.

Les mateixes fonts apunten que Wuerl manté el títol de cardenal.

El cardenal havia explicat en una carta als sacerdots de l’arxidiòcesi de Washington aquell mateix mes la seva decisió de demanar la renúncia altre cop al Papa, ja que ja l’havia presentat en una primera ocasió fa tres anys per motius d’edat.

El nom de Wuerl havia aparegut en desenes d’ocasions en un informe de 884 pàgines que va destapar els abusos comesos per més de 300 cures contra més d’un miler de nens a Pennsilvània.

Carta del Papa

A la pàgina web de l’arquebisbat de Washington es publica la carta del Pontífex en què accepta la seva renúncia i en què li agraeix la seva petició per, d’aquesta manera, "deixar clara la intenció de posar el projecte de Déu davant, fins i tot de qualsevol projecte personal".

"Vostè té prou elements per justificar les seves accions i distingir entre el que significa encobrir crims o no ocupar-se de problemes o cometre alguns errors", diu Francesc al cardenal a la seva carta.

El Papa també lloa la "noblesa" de Wuerl, que "l’ha portat a no triar aquesta defensa" i afegeix: "D’això, n’estic orgullós, i gràcies".

Wuerl s’ha defensat sempre d’aquestes acusacions a l’assegurar que quan va tenir constància de les denúncies s’hi va involucrar de ple.

Francesc també demana al cardenal de 77 anys que continuï com a administrador de l’arxidiòcesi fins al nomenament del seu successor.

D’altra banda, Wuerl es mostra "profundament agraït" i "profundament commogut per les seves amables paraules de comprensió", amb referència a la carta del Papa després d’acceptar la renúncia.

Notícies relacionades

"La decisió del Sant Pare de proporcionar un nou lideratge a l’arxidiòcesi pot permetre que tots els fidels, clergues, religiosos i laics, se centrin en la curació i el futur. Permet a aquesta església local avançar. Una vegada més, per qualsevol error de judici passat, em disculpo i demano perdó. La meva renúncia és una manera d’expressar el meu gran i perdurable amor per vostès, la gent de l’Església de Washington", escriu el cardenal.

Al setembre, el Papa va acceptar la renúncia del bisbe nord-americà Michael J. Bransfield, que en el passat va ser acusat d’abusos sexuals a menors a la diòcesi de Filadèlfia.