Reforma esperada

El Congrés farà avui el primer pas per permetre el vot de les persones amb discapacitat intel·lectual

Està previst que la mesura sigui efectiva per a les cites electorals del 2019

zentauroepp34464365 barcelona  26 06 2016  elecciones generales   jornada electo170119112818

zentauroepp34464365 barcelona 26 06 2016 elecciones generales jornada electo170119112818 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Congrés farà aquest dimecres el primer pas per reformar la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i permetre el vot a persones amb discapacitat. Avui, la Comissió Constitucional de la Cambra votarà l’informe dut a terme per la ponència que ha treballat en el text, així com una esmena del PP que, segons fonts parlamentàries, compta amb el recolzament majoritari dels grups.

Si aquest text tirafinalment endavant en la comissió, se sotmetrà a debat del ple del Congrés d’aquí unes setmanes, abans d’iniciar-se la seva tramitació en el Senat. Els membres de la Comissió per a les Polítiques de la Discapacitat van assegurar recentment que, mantenint el consens aconseguit fins ara, la mesura estarà a punt perquè les persones amb discapacitat puguin votar en les cites electorals previstes per al 2019votar en les cites electorals previstes per al 2019.

Aquest acord entre els partits es produeix després que el PP rebaixés les seves exigències per a aquesta reforma. Els de Pablo Casado van presentar inicialment una esmena per incloure en el text un nou punt que recollia que les persones amb discapacitat dictaminada per una sentència judicial ferma, i que determinés "expressament la falta de capacitat per a l’exercici del dret de sufragi passiu", no poguessin ser votades per ocupar un càrrec electe.

Finalment, aquesta reclamació es va retirar i en la seva nova esmena manté els canvis que se sol·liciten per a la reforma de la LOREG des de l’inici de la seva tramitació. És a dir, la supressió dels apartats que estableixen que no tenen dret de sufragi "els declarats incapaços en virtut de sentència judicial ferma" i "els internats en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial".

Una consulta amb el Cermi

Però a més, el PP proposa substituir el punt en què es recull que seran els jutges i tribunals responsables d’aquests procediments els que s’han de pronunciar sobre això i els que comuniquen al Registre Civil la incapacitat, per un nou redactat en què es determini que "tota persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu, conscient, lliurement i voluntàriament, sigui quina sigui la seva manera de comunicar-ho i amb els mitjans de recolzament que requereixi".

Segons van explicar a Europa Press fonts parlamentàries, aquesta modificació popular arriba després d’una reunió mantinguda amb el Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) i que aquesta associació –impulsora d’aquesta reforma de la LOREG– donés el vistiplau a la nova redacció.

Notícies relacionades

La primera proposta del PP va ser rebutjada per la ponència del Congrés que ha treballat en aquest text, així com la petició del PP que se sol·licités un informe al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

A l’informe de la ponència publicat aquesta setmana al Butlletí Oficial de les Corts Generals (BOCG) s’indica que s’emet una valoració favorable "respecte al contingut exacte de la proposició de llei", tal com va ser presa en consideració pel ple del Congrés i sense proposar, per tant, cap modificació a aquest text.