INICIATIVA POPULAR

Els nens robats entren en el Congrés

El Parlament debatrà una proposició de llei per crear una fiscalia especial i considerar víctimes els fills robats en el franquisme

bebes-robados

bebes-robados

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Entre aplaudiments, crits d’“¿on són els nostres fills?” i venent loteria per buscar finançament (“no tenim ajuts públics”), membres de l’associació Todos los niños robados son también mis niños han entregat aquest matí al Congrés dels Diputats una proposició de llei perquè –per fi– es reconeguin les víctimes d’un crim de lesa humanitat (definit així per l’ONU).

La proposició de llei està firmada per gran part de l’arc parlamentari: ERC, el PDECat, EH Bildu, Podem, IU i Compromís. Mentrestant, el PSOE, Ciutadans i el PNB no l’han firmat, però recolzen que el text entri en el Congrés per debatre'l. El PP, d’altra banda, continua sense donar resposta a la petició de l’associació, que fa dos anys que negocia amb els partits i lluita perquè el Parlament doni llum verda a la seva proposta.

Fiscalia i proves gratuïtes de l’ADN

Notícies relacionades

El text sol·licita que es reconegui com a víctimes els nens robats tant en el franquisme com en la democràcia. També es demana la creació d’una fiscalia especial en què es tramitin legalment els casos, així com la gratuïtat de les proves de l’ADN. “És un dia d’orgull i emoció. Tenim molta esperança en què la llei tiri endavant. Això no ho para ningú, seguim endavant”, explica Mari Cruz Rodrigo, responsable de SOS Bebés Robados, una de les associacions que formen la federació estatal Todos los niños robados son también mis niños, que, al seu torn, pertany a CEAQUA (Coordinadora Estatal de Recolzament a la Querella Argentina).

Aquest és el primer pas per a la proposició de llei, que haurà de ser debatuda i aprovada tant en el Congrés com en el Senat. “A qualsevol altre país d’Europa seria vergonyós que una cosa que afecta tantes persones no s’hagi resolt ja. El Govern socialista de Rodríguez Zapatero no va incloure l’afer dels nadons robats en la llei de memòria històrica, així que ara demanem a l’Executiu de Pedro Sánchez que recolzi aquesta proposició de llei”, explica Joan Tardà (ERC). “Volem garantir el dret a la veritat i a la tutela judicial. No hi ha més excuses. És una qüestió de justícia”, han afegit diputats de Compromís i Podem.

Temes:

Nens robats