LA PROTECCIÓ DE LA INFÀNCIA

Save the Children demana al Govern un pla integral per acollir menors immigrants

L'entitat reclama la implicació de tots els departaments de la Generalitat més enllà de la DGAIA

Els sindicats demanen "mesures urgents" i Colau creu "inacceptable" la imatge dels nois dormint en comissaries

jcarbo45117306 menores180920200448

jcarbo45117306 menores180920200448
a

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oenagé Save the Children ha demanat a la Generalitat que defineixi un pla a llarg termini que doni una resposta contundent a la situació delsmenors estrangers no acompanyats (‘menes’) que aquests últims dies han dormit en comissaries dels Mossos, segons informa en un comunicat.

Save the Children ha demanat a la Direcció General d’Atenció a la Infantesa i l’Adolescència (DGAIA) que "creï un pla integral i transversal entre tots els departaments de la Generalitat per oferir una acollida de qualitat a aquests adolescents. També reclama la creació de la figura del guardià, una persona independent a l’administració que els acompanyi des que arriben a Catalunya fins que s’emancipen, per assegurar així que els seus drets es compleixen." 

L’organització ha indicat que a Catalunya el nombre d’arribades de menors estrangers no acompanyats s’ha triplicat en els últims tres anys i des de principis d’any ja han arribat 1.944.

"L’acollida d’aquests adolescents és tan complicada, tenint en compte el volum d’arribades i la poca preparació del mateix sistema, que tots els actors implicats en aquest procés se’n saturen un per un, i el problema va passant d’administració en administració, fins a explotar en braços de la DGAIA", apunta Save the Children. 

Resposta transversal

L’entitat adverteix que "una situació d’aquesta envergadura i d’aquesta complexitat no pot reposar únicament a les espatlles de la DGAIA, sinó que necessita una resposta transversal amb la implicació de tots els departaments de la Generalitat". Save the Children explica que, a nivell estatal, sol·licita la creació d’una comissió interautonòmica sobre infantesa migrant per millorar la coordinació entre comunitats autònomes i implementar un protocol específic de trasllat entre comunitats autònomes per evitar la saturació dels centres.

Notícies relacionades

També els sindicats han censurat les imatges en què es veuen els menors dormint a les comissaries. CCOO ha considerat "insostenible" la situació de risc en què es troba la plantilla de la DGAIA i ha reclamat "mesures urgents de xoc" en vista de "la falta de previsió i gestió adequada de l’emergència dels menors sense referents arribats a Catalunya". La UGT, per la seva banda, ha criticat les "improvisacions del Govern" i ha demanat més recursos i coordinació en l’atenció a aquest col·lectiu. En aquest sentit, el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, ha assegurat aquest divendres que "no hi ha posicions diferents" en el Govern sobre l’atenció a menors no acompanyats. 

També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet referència a aquesta polèmica assegurant que la presència de joves dormint a les comissaries és "inacceptable". Fa falta que tothom es posi les piles i assumeixi les conseqüències", ha afirmat. També ha admès que en els últims mesos s’ha detectat un augment del nombre de menors que arriben sols a la capital catalana: "Parlem de nois molt joves que necessiten acompanyament, formació i atenció adequada".