El Suprem fixa que qualsevol contacte no consentit de tipus sexual és abús

La Sala Penal estableix jurisprudència per evitar que els contactes corporals siguin penats com a coaccions

La sentència suposa un lleu agreujament de les penes i un canvi terminològic de pes

zentauroepp321646 acoso sexual trabajo171028232914

zentauroepp321646 acoso sexual trabajo171028232914 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

A l’espera que la comissió a la qual el Ministeri de Justíciaha encarregat una revisió dels delictes sexualsdelictes sexuals, després de la polèmica sentència de 'La Manada', acabi els seus treballs o el Govern fixi un criteri definitiu, el Tribunal Suprem ha establert que qualsevol contacte corporal no consentit, amb intenció sexual, suposa un atac a la llibertat sexual i, per tant, ha de ser penat amb un delicte d’abús i no de coaccions.

La Sala Penal del Suprem considera, en una sentència que estableix jurisprudència, que aquestes conductes s’han d’emmarcar a l’article 181 del Codi Penal, que està castigat amb una pena de presód’un a tres anys o multa de divuit a vint-i-quatre mesos, i no en el delicte lleu de coaccions, que només preveu multes d’un a tres mesos. Per tant, suposa un agreujament de les penes important.

El tribunal fixa aquest criteri en sentència en la qual, no obstant, no aplica la nova doctrina. Desestima el recurs interposat per una dona contra la sentència de l’Audiència de Còrdova que va confirmarl’absolució d’un home acusat d’abús sexual. Segons l’opinió dels jutges, en aquest cas, els fets provats “no expressen amb prou claredat les dades fàctiques precises per concloure l’existència" d’aquest delicte.

Els requisits

Els fets van passar en un bar de Villanueva (Còrdova), l’agost del 2015, quan l’acusat va fregar momentàniament la zona del pit i de la cintura de la recurrent al provar d’agafar les claus del lavabo de senyores, després d’haver-la seguit fins allà i intentar entrar-hi amb ella. En la seva sentència, la Sala explica que els fets són “insuficients” per fonamentar una condemna per abús ja que no recullen ni la naturalesa sexual del comportament ni el requisit subjectiu o tendencial que es refereix al’ànim d’obtenir una satisfacció sexual a costa d’altre.

El tribunal recorda que el tipus penal exigeix com el contacte corporal, el tocament impúdic, o qualsevol altra exteriorització o materialització amb significació sexual. Aquest frec, expliquen els magistrats, pot ser executat directament pel subjecte actiu o pot ser ordenat perquè el subjecte passiu el realitzi sobre el seu propi cos, sempre que sigui imposat. Per a la Sala, si es presenten els requisits exposats, “el fet, encara que hagués sigut momentani, seria subsumible en el delicte d’abús sexual". 

El significat

Més enllà de les implicacions jurídiques de la sentència, segons la sociòloga Beatriz Bonete, experta en agressions masclistes, la sentència implica un canvi terminològic de pes. "Suposa una escalada en els conceptes, al passar de coaccions a abús, que en l’àmbit social indica que cada vegada es consideri més important qualsevol acció sexual en contra de la voluntat de la dona", explica. Segons la seva opinió, en la sentència s’aprecia que, a poc a poc, el feminisme i els canvis socials "empenyen la justícia" cap a sentències més conformes amb les demandes del moviment.

Bonete recorda que la sentència de 'La Manada', que va condemnar els cinc acusats per abusos i no per agressió, ja va posar de manifest l’exigència social que s’anomeni cada cosa pel seu nom. La sentència va despertar una onada d’indignació, amb milers de dones als carrers protestant perquè els sevillans no van ser acusats de violació (agressió en termes jurídics).

La reforma

Notícies relacionades

Davant el malestar, el Govern, en aquell moment del PP, va encarregar a una comissió d’experts revisar la tipificació dels delictes sexuals. Si bé, a l’arribar al poder, l’Executiu de Pedro Sánchez ja va marcar els especialistes quin ha de ser, segons la seva opinió, el camí que ha de seguir la reforma. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va assenyalar que "si una dona no diu expressament 'sí'" a una relació sexual, "totes les altres coses és un 'no'", recollint el 'no és no' que es va expressar en les protestes. És a dir, que tot acte sexual que no compti amb el consentiment explícit, sigui considerat agressió sexual

En cas de portar-se al Codi Penal aquest canvi, hi haurà previsiblement un delicte únic, amb diferents gradacions, per a la violència sexual, fet que suposaria la desaparició del delicte d’abús. Però, mentrestant, preval l’establert pel Suprem per a tots aquells tocaments sense consentiment.