A Barcelona

Mobilització de Mossos d'Esquadra de negre per protestar per les condicions laborals

Més d'un miler d'agents tallen des de les 8.00 hores el carrer Diputació i el passeig de Sant Joan de Barcelona, davant la conselleria

A l'interior del departament se celebra un Consell de Policia, que reuneix el conseller Buch i la cúpula policial amb els sindicats

video 3396301-1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Més d’un miler d’agents dels Mossos d’Esquadra protesta davant la Conselleria d’Interior per reclamar els impagaments salarials que, units a una anguniosa absència d’efectius que ha portat el cos català a una situació límit i que està afectant directament sobre el servei que rep el ciutadà, han desencadenat la protesta més gran des del 2012, quan el cos es va mobilitzar contra les retallades davant la comissaria de les Corts. 

La concentració d’aquest 17 de setembre ha sigut promoguda internament pels policies, a través de grups de Telegram, i compta amb el recolzament dels principals sindicats dels Mossos. La convocatòria es duu a terme des de les 8.00 hores i fins a les 14.00 hores davant el departament, perquè al seu interior se celebra aquest dilluns al matí el Consell de la Policia, l’òrgan que reuneix les cúpules d’Interior i dels Mossos amb els representants sindicals. 

Aquesta mobilització, a la qual s’han afegit agents procedents de tot el territori català, està sent seguida per agentsvestits íntegrament de negre, per evitar que es polititzi. Des de les 8.00 hores manté el carrer Diputació i el passeig de Sant Joan tallats. Hi ha hagut un únic intent de desplegar un cartell amb connotacions polítiques que ha sigut avortat pels mateixos manifestants. 

Aquesta és la primera mostra explícita del malestar al cos per les condicions laborals. Però una altra protesta, menys explícita però de conseqüències més imprevisibles, fa temps que està en marxa: la negativa a realitzar hores extres, una decisió que està comprometent, entre altres coses, el manteniment del pla operatiu específic antiterrorista. 

Els sindicats han avisat que hi haurà més mobilitzacions per reclamar que es garanteixi la seguretat ciutadana i es tornin els diners que es deuen als agents.

Per què protesten 

El col·lectiu exigeix el pagament de les hores extres realitzades durant el dispositiu Àgora –activat durant el referèndum de l’1-O– i la resta de retards salarials i laborals que, segons denuncien, els deu l’Administració catalana. A més de la falta de mitjans i de personal enfront de l’"alarmant increment de la delinqüència", la plataforma MOS.O.S. –coordinada pels administradors dels grups telemàtics– s’ha queixat per "la falta de respecte envers un col·lectiu de 16.500 professionals que vetllen, jugant-se la vida, per la pau pública i la seguretat ciutadana".

Durant l’últim any, la malaltia congènita de la mida de la plantilla s’ha vist exacerbada per l’absència de solucions i la sobrecàrrega de feina que han portat els atemptats del 17-A i la crisi política i judicial de l’1-O. Una situació que va provocar que aquest mes d’agost s’engegués una protesta interna contra el Departament d’Interior i la Direcció General de la Policia de Catalunya. Un manifest pactat entre gairebé 4.000 policies reunits en un grup de Telegram ha acordat no fer més hores extres a partir del mes de setembre.

Notícies relacionades

El dispositiu Àgora, activat per decret per cobrir la celebració del referèndum independentista –i els incidents que es van allargar durant gairebé tot el mes d’octubre–, reportava a canvi 750 euros en hores extres per agent. Però actualment només han cobrat els antiavalots. Aquest impagament ha funcionat, en gran part, com un detonador per a la protesta, que ara demana la resta de retards.

Essencialment, exigeixen que s’abonin les hores de l’Àgora, que cada hora extra deixi de remunerar-se a un preu inferior que l’hora normal, que es reactivin els concursos de trasllat entre comissaries, que es revisin els horaris i que es tornin els dies d’afers personals perduts. En igualtat de greuges que la resta de funcionaris catalans –els de l’Estat ja l’han recuperat–, els Mossos volen, així mateix, el reintegrament de les pagues retallades el 2013 i el 2014 i cobrar el 100% del sou des del primer dia de la baixa mèdica.