TENSIÓ ENTRE WASHINGTON I MOSCOU

Rússia pressiona els EUA perquè porti pels seus mitjans els seus astronautes a l'estació

El viceprimer ministre Boríssov recorda a la NASA que el contracte per transportar els seus cosmonautes a bord de naus Soyuz expira l'abril del 2019

rjulve39482366 the soyuz fg rocket booster with soyuz ms 05 space ship carr180906190540

rjulve39482366 the soyuz fg rocket booster with soyuz ms 05 space ship carr180906190540 / Dmitri Lovetsky

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El pèssim moment pel qual travessen les relacions entre els EUA i Rússia està reverberant en l’àmbit de la cooperació espacial. Fa només uns dies, el viceprimer ministre rus, Iuri Boríssov, va recordar a la NASA que el contracte per transportar cosmonautes nord-americans a bord de les naus ‘Soyuz’ a l’Estació Espacial Internacional (EEI) expira el proper mes d’abril.

“El vol de Soyuz planejat per a l’abril del 2019 completarà les nostres obligacions amb la NASA sobre el transport d’astronautes nord-americans a l’EEI i la seva tornada a Terra", va indicar Boríssov en declaracions recollides per TASS. Les seves paraules afegeixen més pressió a l’agència nord-americana perquè tingui a punt mitjans alternatius amb què traslladar els seus cosmonautes fins a l’estació, un procés que acumula significatius retards.

Des de l’abandonament del programa del transbordador espacial el 2011, amb dos tràgics accidents que van acabar amb la vida de les seves tripulacions respectives, els EUA han hagut de recórrer a l’agència russa Roscosmos per als viatges del personal a l’enginy orbital internacional i pagar per cada viatge 81 milions de dòlars.

Contracte de 6.800 milions de dòlars

El 2014, la NASA va atorgar a Boeing i Space Exploration Tecnologies Corporation (SpaceX), una empresa privada de construcció aeronàutica fundada pel magnat Elon Musk, un contracte per valor de 6.800 milions de dòlars perquè desenvolupessin les respectives càpsules espacials que concedissin de nou als EUA autonomia per als seus viatges espacials, tot i que els terminis s’estan allargant. Els primers vols de prova estan programats per a ben entrat el 2019. 

Notícies relacionades

De moment, a bord de les ‘Soyuz’ hi ha previstos llançaments espacials amb cosmonautes nord-americans fins al novembre de l’any que ve, i la NASA no ha volgut aclarir si està negociant amb la seva homòloga russa noves vacants. “Com a part del nostre pla d’operacions normal, la NASA continua valorant nous escenaris per garantir un continu accés dels Estats Units a l’Estació Espacial Internacional”, ha assegurat la seva portaveu, Stephanie Schierholz, en declaracions recollides per l’agència Bloomberg. 

Fa un any, Dmitri Rogozin, el màxim responsable de Roscosmos, advertia que l’actual clima d’enfrontament entre els dos països podria acabar minvant la seva aliança a l’espai: “[Els EUA] Diuen que ‘l’espai està fora de la política; prenem nota d’aquest eslògan, però res dura per sempre’”.