GESTACIÓ SUBROGADA

Exteriors desaconsella acudir a 'ventres de lloguer' a Ucraïna per possible tràfic de menors

El ministeri informa que atendrà les famílies espanyoles atrapades en aquest país per oferir-los alternatives legals

Una trentena de parelles estan tenint problemes per inscriure els nounats i no poden tornar a Espanya

zentauroepp44794281 graf926  santander  27 08 2018   el ministro de asunto exter180827122915

zentauroepp44794281 graf926 santander 27 08 2018 el ministro de asunto exter180827122915 / Pedro Puente Hoyos

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri d’Exteriors desaconsella iniciar qualsevol procés de gestació subrogada a Ucraïna després que l’ambaixada d’Espanya a Kíev hagi sigut informada en els últims mesos de possibles casos de mala praxi mèdica associada als processos de reproducció assistida i de possible tràfic de menors.

Una recomanació sobre la gestació subrogada a Ucraïna que, segons precisa Exteriors en una nota, "s’està fent des de fa anys".

Exteriors ha emès aquest dimecres aquest comunicat per aclarir la situació en què es troben una trentena de famílies espanyoles que, de moment, no poden tornar a Espanya.

Es tracta de parelles que van recórrer a la gestació subrogada a Ucraïna, país al qual han viatjat a recollir els bebès i des d’on denuncien que estan tenint problemes per inscriure els naixements en el Registre Civil Consular de l’ambaixada d’Espanya a Kíev, procés necessari perquè els nens obtinguin la nacionalitat espanyola.

Alternatives legals

Aquesta ambaixada, ha explicat Exteriors, atendrà de manera individualitzada les famílies per informar-los sobre la legislació vigent, les alternatives legals i ajudar-les a buscar la millor solució possible.

En tot cas, ha advertit el ministeri, el Govern té l’obligació de preservar i protegir els drets de les dones gestants (o mares biològiques) involucrades en aquest procés, independentment de la seva nacionalitat, així com de protegir l’interès superior del menor nascut.

Sobre el desenvolupament dels expedients, ha aclarit que la recent modificació del reglament de la llei orgànica de protecció de dades "no és la causa de cap paralització" i que cada expedient es tracta de manera individual i exigeix l’anàlisi de tota la documentació presentada pels interessats.

"Una anàlisi que inclou la constatació que s’està respectant la legislació ucraïnesa en matèria de subrogació i la legislació espanyola, així com la validesa de la documentació presentada", ha afegit.

"Cura especial"

En el cas de la gestació per subrogació, també s’ha de comprovar el compliment de la llei sobre tècniques de reproducció humana assistida i la resta de l’ordenament jurídic espanyol, així com les directrius establertes per la Direcció General dels Registres i del Notariat, dependent del Ministeri de Justícia, que són d’obligat compliment per als registres civils espanyols.

Exteriors ha advertit que el tractament d’aquest tipus d’expedients requereix una “cura especial" per part de la secció consular de l’ambaixada d’Espanya a Kíev a l’haver sigut informada en els últims mesos de "possibles casos de mala praxi mèdica associada als processos de reproducció assistida, així com de casos de possible tràfic de menors".

Per això, l’ambaixada "ha d’adoptar totes les precaucions necessàries per protegir l’interès superior dels menors".

Notícies relacionades

En vista d’aquesta situació, Exteriors insisteix a "desaconsellar l’inici de qualsevol procés de gestació subrogada en aquest context, recomanació que s’ha fet des d’aquest ministeri des de fa anys".

L’ambaixada d’Espanya a Kíev està realitzant gestions amb les autoritats ucraïneses a fi d’estudiar les alternatives existents, ha confirmat el Ministeri.