ACCIDENT

«Vaig veure com les persones queien al mar, unes a sobre d'altres»

Afectats per l'ensorrament d'una plataforma del port de Vigo expliquen a EL PERIÓDICO la seva vivència

Unes 330 persones van resultar ferides, cinc de gravetat, durant el festival musical 'O Marisquiño'

vigo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Tot va quedar, afortunadament, en un gran ensurt, però hauria pogut ser molt més. Al voltant de 330 persones van resultar ferides al desplomar-se una plataforma de fusta alport de Vigo (Pontevedra) la mitjanit de diumenge. Cinc d’elles continuaven greus la tarda d’aquest dilluns. El sinistre es va produir durant l’actuació del raper mallorquí Rels B (que era l’últim concert del festival musical O Marisquiño), quan la passarel·la del port, de 30 metres de llarg per 10 d’ample, va cedir. L’estructura, pel que sembla, no va suportar el pes de les moltes persones concentrades allà. Tan sols dies abans el PP de Vigo havia advertit que aquest lloc no estava “en condicions” per acollir el festival, però l’ajuntament el va autoritzar.

La mitjanit d’aquest diumenge es van produir escenes de pànic: alguns dels assistents van caure a l’aigua, d’altres van sortir automàticament corrents. La tensió generada va deixar un panorama de nombrosos efectes personals escampats per terra, majoritàriament telèfons mòbils i bosses. Un total de nou persones van haver de ser ingressades, va informar la Xunta de Galícia.

D’aquests nou ferits, dos van rebre l’alta durant el matí d’aquest dilluns, segons el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, qui va visitar les persones que continuaven ingressades a l’Hospital Álvaro Cunqueiro (HAC) per aquest accident. En concret, en aquest centre encara hi ha quatre persones ingressades,dues d’elles a l’UCI. A més, es preveu que un d’aquests ferits sigui traslladat a un centre hospitalari de Santiago. D’altra banda, unes altres tres persones continuen ingressades a l’hospital de Povisa, també a Vigo. Segons fonts oficials, no es tem per la vida de cap ferit, tot i que alguns “hauran de passar setmanes a l’hospital”.

Per atendre els ferits es van mobilitzar cinc uvis, 12 ambulàncies de suport vital bàsic, 24 ambulàncies de recolzament, tres de la Creu Roja, dos equips sanitaris del Punt d’Atenció Continuada (PAC), tres vehicles de suport logístic i un vehicle de Protecció Civil. A més, al lloc de l’accident, el 061 va instal·lar un lloc de comandament mèdic, un punt de triatge inicial i un lloc de càrrega d’ambulàncies, va assenyalar la Conselleria de Sanitat.

Encreuament d’acusacions

L’Ajuntament de Vigo, l’alcaldia del qual està dirigida des de fa anys pel socialista Abel Caballero, coneixia el mal estat de la plataforma desplomada. Va ser ell que va autoritzar que se celebrés aquest festival en un emplaçament que, com a mínim, generava dubtes, tal com va apuntar el 7 d’agost la presidenta del PP de Vigo i portaveu del grup municipal, Elena Muñoz Fonteriz. “Aquesta és setmana d’‘O Marisquiño’, però el lloc on se celebra no està en condicions. Fustes trencades, puntes a l’aire. El passeig de les Avingudes presenta una situació perillosa. Esperem pel bé de tots que no passi res durant ni després de l’esdeveniment”, va manifestar Muñoz a Twitter.

L’accident, a més, ha destapat un conflicte entre aquest ajuntament gallec i l’Autoritat Portuària.l’Autoritat Portuària. Aquest dilluns el president del port, Enrique López Veiga, va assegurar que la caiguda del pantalà va haver de ser “per culpa d’una fallada estructural i no per un problema de manteniment”. En un comunicat, l’Autoritat Portuària sosté que, tot i que l’espai és de titularitat portuària, l’autorització i la vigilància d’un esdeveniment d’aquestes característiques correspon a l’ajuntament.

Però a l’alcalde de Vigo no se’n fa càrrec. Avui mateix ha assegurat que el consistori va complir tot el que era de la seva responsabilitat. “Nosaltres vam sol·licitar al Port el pla d’autoprotecció i tot era correcte. L’aforament de 4.500 persones que havia fixat l’organització no es va sobrepassar”, va dir Abel Caballero després de visitar els ferits a l’Hospital Álvaro Cunqueiro.

“Hi havia gent amb atacs de pànic”

Notícies relacionades

Iria Garrido, de 17 anys, es trobava entre el públic quan es va desplomar la plataforma. Per sort, no va resultar ferida, però va viure en primera persona l’accident. “Anàvem per la segona cançó i, de sobte, el terra es va moure. Vaig veure com començaven a caure, uns a sobre dels altres, al mar”, relata a EL PERIÓDICO. La jove es trobava “just on la plataforma es va trencar” i, de fet, ella va arribar a tocar l’aigua amb la mà sense arribar a caure. “Al meu costat hi havia gent plorant amb un atac de pànic”.

Segons la seva opinió, aquella nit “hi havia massa gent” a la passarel·la. “No et podies ni moure”. Álex Gándara, de 19 anys, que era amb Garrido al lloc dels fets, opina el mateix. “Estàvem ballant i jo vaig notar que el terra cedia. De sobte la gent va començar a cridar i vaig poder agafar l’Iria”, explica. “No em creia el que estava passant. Nosaltres érem just on es va trencar la fusta. Vam veure gent que quedava atrapada entre les taules”. Els dos joves apunten a un “excés de pes” com a responsable de l’accident. “Hi havia moltíssima gent”, insisteixen.

Temes:

Galícia