Jerseis de IAIOS per vestir joves
La firma de Granollers recupera la tradició tèxtil familiar per produir jerseis amb materials reciclats, traçabilitat local i un relat generacional com a senya d’identitat.

Amadeu Barbany cofundador de la marca de ropa reciclada Iaios /
En un context dominat per la fast fashion i la producció global deslocalitzada, IAIOS, una marca sorgida a Granollers (Vallès Oriental), planteja una alternativa basada en tres principis: proximitat, sostenibilitat i durabilitat. El seu producte destacat és el jersei clàssic: fabricat localment, amb fil reciclat i dissenyat per durar. La producció, tota dins d’un radi de només 100 quilòmetres entre Granollers, Igualada i Olot.
La firma va ser creada en els anys noranta per Amadeu Barbany, però va ser rellançada el 2016 per la seva filla, Gemma Barbany, que va recuperar el projecte familiar amb una nova visió: dissenyarien un jersei per a cada avi. El primer va ser en homenatge a l’avi de l’Amadeu, i des d’aleshores se n’han creat més d’una vintena, entre aquests, un de dedicat a la il·lustradora Pilarín Bayés. Cada jersei inclou una petita biografia de l’avi o àvia que li dona nom. "El primer encara es ven, set anys després, juntament amb la història del meu avi", explica l’Amadeu.
Avui l’equip el formen la Gemma, el seu pare i el seu germà Bernat, al capdavant d’una petita estructura que combina tradició tèxtil i compromís ambiental. Tot el material per fabricar la roba es compra a la península Ibèrica, i un 90% prové de Catalunya. Únicament per a alguns productes, com els pantalons, han de recórrer a proveïdors andalusos, ja que la qualitat que busquen no la troben aquí.
"L’objectiu era tornar a fabricar jerseis com els d’abans", resumeix l’Amadeu. "Amb materials de proximitat, disseny treballat i pensats per durar". La durabilitat és un dels eixos del projecte: la primera peça, dedicada a l’avi, simbolitza aquesta manera de produir pensada per resistir el pas del temps. "Nosaltres anem a un sector de mercat molt diferent del 95% de qui ven tèxtil", apunta Barbany.
La connexió entre generacions ha calat entre els joves, que avui representen la majoria del públic de IAIOS. Sovint busquen alguna cosa més que disseny: volen saber què porten posat, qui ho ha fet i amb quins materials. La firma ha respost amb transparència i talles inclusives (de la XXS a la 4XL) i models que incorporen narrativa. "Això és un valor afegit, tot i que també ens complica la feina amb els fabricants. Tot i així, sempre ens han donat suport", afirma el cofundador.
El model productiu és clarament local. El fil es produeix a Olot, el teixit i la confecció es fan a Igualada, i el disseny i la logística es gestionen des de Granollers. Tot dins d’un perímetre de poc més de 100 quilòmetres. "Això ens permet reduir significativament l’empremta ecològica del producte, a diferència de les grans cadenes que venen a costa del medi ambient", afirma Barbany. "Treballem com abans. Els jerseis que es trenquen els arreglem. Mai n’hi haurà dos d’iguals, perquè els fils són reciclats i mai es troba un color exacte. Aquí és on es demostra el poder de l’artesania".
Un 14% de reciclatge a Catalunya
Segons Barbany, en la seva època es reciclava el 80% del tèxtil, mentre que avui el percentatge és de només un 1% a escala mundial, i d’un 14% a Catalunya. Creu que IAIOS representa "un gra de sorra" per revertir aquesta tendència. També ofereix una xifra difícil d’ignorar: actualment es fabriquen més de 100.000 milions de peces a l’any al món. "Ja estem superant aquesta xifra –alerta–. Abans, un jersei s’utilitzava entre 800 i 1.000 vegades. Ara, a Catalunya, la mitjana és de set usos, i un 25% de les peces comprades mai s’han posat. Això passa perquè hi ha jerseis que es venen a 20euros", assenyala.
El 90% de les vendes de IAIOS es produeixen a Catalunya. Tot i que compten amb una botiga online, el comerç físic continua sent clau. Únicament una tercera part de tot el seu gènere el venen a través d’internet. La botiga, ubicada al carrer de Santa Esperança de Granollers, va ser construïda sobre un antic solar amb materials del Vallès Oriental, prioritzant la llum natural, la ceràmica i la fusta local.
No obstant, Barbany no oculta la seva preocupació pel comerç de proximitat. "Està en crisi. Cada vegada s’abaixen més persianes. Muntar un negoci petit és cada vegada més difícil, i no hi ha relleu generacional", afirma. Creu que no és un problema exclusivament català, sinó europeu. Per això se sent orgullós que els seus fills hagin reprès el projecte i li hagin donat un nou impuls. "Paradoxalment, tot i que la marca es diu IAIOS, els clients són joves".
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- El conflicte del Pròxim Orient Trump decideix implicar-se en la guerra contra l’Iran oberta per Israel
- Al delta del Llobregat Llum verda a un pla hoteler i residencial entorn de l’aeroport de Barcelona que el TSJC va tombar el 2020
- El problema dels estupefaents BCN tanca el primer club cannàbic de la seva ofensiva contra la droga
- El 62% d’espanyols reclamen eleccions, entre ells un 40% de votants del PSOE
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Idees refrescants perquè els gossos suportin millor la calor
- Ábalos va acudir a Aldama per arreglar un problema als baixos de casa seva
- L’avís Cerdán a Koldo: "Dic que et cuidis, mira de col·locar la família"
- Tempesta política Les 12 hores més frenètiques de Koldo
- Tempesta política Junts dona aire a Sánchez, però li exigeix «garanties» per continuar recolzant-lo