CANÍCULA MORTAL

Salut eleva a 11 els morts per la pitjor onada de calor des del 2003

La conselleria confirma cinc morts més: dos homes i tres dones d'entre 52 i 81 anys

Les atribueix a una situació d'"excepcionalitat" que ha afectat, sobretot, persones grans i persones sense llar

zentauroepp39543323 barcelona 03 08 2017 barcelona dia de mucho calor  ola de ca180809200600

zentauroepp39543323 barcelona 03 08 2017 barcelona dia de mucho calor ola de ca180809200600 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha confirmat cinc morts més per cop de calor entre diumenge passat i dimecres, tres dones i dos homes d’entre 52 i 81 anys, i que eleven a 11 els casos de morts durant l’onada de calor a Catalunya, que va tenir lloc del 2 d’agost al 7 d’agost. En total, a tot Espanya van morir 18 persones per la calor. L’any passat hi va haver tres onades de calor en territori català, però no es va produir cap mort per aquesta raó.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha confirmat a EL PERIÓDICO que aquest elevat nombre de defuncions respon a la “situació excepcional” de calor que s’ha viscut al territori i que no existeix cap altre “motiu atribuïble”. "Tots els morts tenien un factor de risc. Eren, majoritàriament, ancians i persones sense llar. I també hi havia dos treballadors a l’aire lliure: un jardiner i un paleta”, explica Ana Martínez, cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de l’Aspcat.

L’agència tem que en els pròxims dies es confirmin noves morts per l’onada de calor perquè Salut ha fet una crida als hospitals perquè se li notifiquin tots els casos que en el dia d’avui són sospitosos. Martínez confirma, a més, que l’onada de calor viscuda els dies passats ha sigut, en algunes zones de Catalunya, la més intensa des de l’estiu del 2003, quan les elevades temperatures a Europa (especialment a França) van provocar milers de morts. 

Arran d’aquella situació, moltes administracions van prendre mesures. A Catalunya es va aprovar el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per onada de calor, el qual, segons Martínez, “funciona bé”. L’Aspcat presentarà a finals de la pròxima setmana uninforme sobre l’onada de calori un balanç i valoració de les morts confirmades.

Per la seva part, el sindicat Metges de Catalunya (MC) atribueix aquestes morts en primer lloc a la “calor excepcional” que ha arribat als 40 graus en alguns racons. Però també al fet que la població es troba en “pitjors condicions” que fa anys. “La societat s’ha empobrit. La nutrició no sempre és la que toca en nens i gent gran”, explica Josep Maria Puig, secretari general de MC i nefròleg a l’Hospital del Mar (Barcelona). 

Puig assenyala, a més, altres motius, com l’actual “tendència a viure més anys amb malalties cròniques”. I també, l’“exhaustiva” demanda d’informació de les autoritats per obtenir “dades fiables”. Tots aquests factors porten, segons ell, que a Catalunya hi hagi comptabilitzades, de moment moment, 11 morts per calor. Aquest metge no descarta tampoc que la setmana que ve surtin a la llum nous casos i que s’assoleixin les "15 defuncions o més".

Altes temperatures nocturnes

Fonts del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) expliquen que l’última onada de calor es va caracteritzar especialment per les altes temperatures nocturnes. A més, descarten que aquesta onada hagi tingut algun factor meteorològic afegit que hagi incidit en la salut de les persones.

“Hi ha hagut més humitat, però perquè les temperatures han sigut més elevades. A més, tampoc hi ha hagut un canvi brusc de temperatura, perquè l’última setmana de juliol va ser càlida”, diuen aquestes fonts. Les mateixes fonts confirmen que l’onada de calor viscuda a l’Empordà i el Barcelonès va ser la pitjor en els últims 15 anys. En aquestes zones, les nits del 4 i 5 d’agost es van assolir els 30 graus.

Balanç

Entre els cinc casos de morts per efectes de la calor confirmats aquest divendres hi figura una dona de 75 anys que va morir a Barcelona el 3 d’agost, una de 81 que va ingressar per un cop de calor a l’Hospital de Figueres i que va morir el mateix dia i tres persones més que van morir a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) a l’Hospitalet de Llobregat.

Es tracta d’una dona de 73 anys que va ingressar el 5 d’agost i va morir l’endemà, un home de 52 anys que va ingressar en el mateix centre i va morir el dia 6 i un tercer home de 81 anys que va ingressar a Bellvitge el 7 d’agost i va morir el dia 8.

Entre les sis víctimes confirmades anteriorment, dos homes van morir a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona (una va ser trobada al carrer a Constantí, a Tarragona), un a l’Hospital Clínic de Barcelona, un a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, un a MC Mutual de Tortosa (Tarragona) i un altre home va morir a la via pública de Barcelona.

Notícies relacionades

El telèfon 061 CatSalut Respon va atendre un total de 453 trucades relacionades amb l’onada de calor entre dissabte passat i aquest dimecres, incloent-hi consultes telefòniques i mobilitzacions de recursos del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

La xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya registra i analitza les notificacions dels casos sospitosos de cop de calor atesos als centres hospitalaris, així com les defuncions per cop de calor notificades per l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.

Temes:

Calor