EFECTES FISIOLÒGICS

¿Què li succeeix al nostre cos amb les altes temperatures? | Onada de calor

Tot el que succeeix dins teu quan la temperatura puja, efectes, causes i conseqüències

Els experts aconsellen evitar la calor extrema, hidratar-se i acudir a un metge en cas d'emergència

abertran44494081 barcelona 30 07 2018 verano ola de calor  ambiente veraniego180731154705

abertran44494081 barcelona 30 07 2018 verano ola de calor ambiente veraniego180731154705 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La primera onada de calorde l’estiu coincideix amb el final del mes de juliol i l’inici del mes d’agost, cosa que per a molts suposa el principi d’unes anhelades vacances. Aquest període es converteix en sinònim de desconnectar, descansar i passar més temps a l’aire lliure, unes pràctiques beneficioses per a la nostra salut física i mental però que, no obstant, poden portar-nos problemes durant aquests dies d’intensa calor.

En ple augment de les temperatures, exposar-nos a ambients amb temperatures elevades durant molt temps pot portar-nos a patir les conseqüències de la calor a les nostres carns. 

Com reacciona el cos

Així que pugen les temperatures, el nostre cos reacciona intentant adaptar-se a la calor. És a dir, activa uns determinats mecanismes per regular el termòstat intern i mantenir la temperatura dins d’uns límits acceptablesEn el cas d’un individu sa, la temperatura corporal estàndard ronda els 37 graus. Una cosa que pot anar variant aproximadament 1 grau durant el dia, depenent de factors com, per exemple, el nivell d’activitat física realitzada.

A mesura que pugen les temperatures, el nostre cos comença a treballar per equilibrar la càrrega de calor. Per a això el primer pas és l’augment de la freqüència cardíaca, cosa que permet bombar més sang cap a la pell i les extremitats. Per això una major producció de suor, el mecanisme del cos per refredar-se. D’aquesta manera, el cos comença a treballar per evitar el col·lapse per la pujada de les temperatures.

El consell principal per fer front a l’onada de calor és evitar exposar-nos a situacions en què la temperatura sigui excessivament alta. El segon pas, mantenir-se hidratat / John Locher

¿Però què succeeix quan no som capaços de fer front a tanta calor? El cos continuarà produint suor per poder-se refredar. Com més sang destinada a la pell, menys disponible per a la resta de funcions corporals. Músculs, cervell i altres òrgans interns es poden veure afectats per una sudoració prolongada. Una cosa que, en situacions extremes, pot donar lloc a malalties associades amb la calor.

Efectes d’un cop de calor

Si arribem al punt que el nostre cos es veu exposat a una calor extrema, arribant a rondar els 40 graus de temperatura interna, podem patir un cop de calor. Aquest es caracteritza per dos símptomes principals: augment de la temperatura corporal (hipertèrmia), d’una banda, i afectacions al sistema nerviós central, de l’altra. Per això, els primers senyals que el nostre cos es col·lapsa davant la calor són una sensació de calor extrema unida a un quadro de malestar general.

Alguns dels símptomes característics dels cops de calor són fatiga, debilitat, confusió, mals de cap, nàusees, vòmits, ansietat, marejos, taquicàrdia i somnolència. En alguns casos, tot i que menys freqüents, també es produeix icterícia (pell groguenca), sensibilitat muscular, hipotensió, hemorràgies gastrointestinals, morats i sagnats de pell. En casos extrems, aquests símptomes poden desembocar en la pèrdua de consciència (desmai), una fallada multiorgànica i la mort.

Les víctimes potencials

Segons apunten els experts, tot i que els cops de calor poden afectar a qualsevol, hi ha dos perfils que es veuen més exposats a patir els efectes de la pujada de les temperatures. D’una banda, persones sedentàriesgrans o amb debilitats i exposades durant dies a condicions de calor extrema. En segon lloc, persones actives físicament exposades de manera puntual a situacions de calor extrema arran d’un excessiu esforç o activitat física.

Notícies relacionades

A partir d’aquests perfils, els experts dibuixen dos possibles escenaris en els quals encaixen la majoria de persones afectades per cops de calor. En primer lloc, els casos de persones grans trobades inconscients a les seves llars després de dies de patir els efectes de la pujada de les temperatures. En segon lloc, joves actius físicament que col·lapsen després de fer una intensa activitat física en hores punta. En els dos casos, aquests escenaris acaben donant lloc a cops de calor que desemboquen directament a les sales d’urgència d’hospitals i centres d’atenció primària de tot el món.

Tot i que en alguns casos els cops de calor poden quedar en un ensurt, per a alguns col·lectius els efectes de la pujada de temperatures poden resultar mortals. Persones d’edat avançada, pacients amb medicació o individus exposats a entorns excessivament calents poden morir a causa de l’augment de temperatures propiciat per les onades de calor.

Temes:

Estiu Calor