Canvi de criteri

La Xarxa d'Immigració acusa el Govern de "discriminar" els nous passatgers de l''Open Arms'

Els immigrants que arribin a Algesires no tindran "cap estatus especial", una cosa que sí que van obtenir els que van arribar amb el mateix barco a Barcelona al juliol

zentauroepp44570009 migrants have breakfast on board ngo proactiva open arms res180807182211

zentauroepp44570009 migrants have breakfast on board ngo proactiva open arms res180807182211 / JUAN MEDINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat ha acusat el Govern de Pedro Sánchez de "discriminar" i "vetar" els 87 passatgers de l’'Open Arms' que demà dijous 9 d’agost desembarcaran al port d’Algesires (Cadis) després de ser rescatats en aigües del Mediterrani. Aquesta plataforma està formada per entitats, experts i juristes de diferents punts de tot Espanya units per posar en comú criteris amb què avançar en els drets humans en l’àmbit de la immigració.

Fonts governamentals van assegurar a Europa Press que els migrants no rebran "cap estatus especial" ni permís d’estada a Espanya, al contrari que els 629 immigrants i refugiats de l’'Aquarius', que van desembarcar el 17 de juny passat al port de València, als quals es va concedir un permís d’entrada extraordinària a Espanya per motius humanitaris de 45 dies. D’altra banda, els 60 migrants que van arribar al port de Barcelona el 4 de juliol després de ser rescatats per l’'Open Arms' van rebre un permís humanitari especial de 30 dies.

Des de Xarxa d’Immigració han destacat el "canvi de rumb" de l’Executiu, a qui han acusat de "vetar" que les persones integrants del vaixell 'Open Arms' que desembarcarà a Algesires puguin tenir els mateixos permisos que van tenir quan el mateix barco va desembarcar a Barcelona.

"Discriminació evident"

"Agraïm que Espanya continuï sent port segur i que sigui un mur eficaç contra el populisme de Salvini i Le Pen, però reclamem que no provoqui una discriminació evident entre casos que són idèntics", ha afirmat el president de la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, Daniel Méndez.

Segons el seu parer, "Espanya pot i ha de fer el que estava fent: donar una lliçó d’humanitat, agradi o no al conservador ministre de l’Interior", Fernando Grande-Marlaska.

La xarxa ha assegurat que sol·licitarà davant del Congrés dels Diputats a través dels grups parlamentaris que mitjançant una proposició no de llei s’insti el Govern a elaborar, en col·laboració amb les organitzacions socials, societat civil i organitzacions implicades en l’acollida, un protocol de treball conjunt en aquests casos propi del país que ampliï el mandat europeu.

Últims preparatius per rebre’ls

El port de Crinavis, a San Roque (Cadis), ultima aquest dimecres els preparatius per rebre demà el vaixell. Quan atraqui haurà transcorregut una setmana des que dijous passat van dur a terme el rescat davant les costes de Líbia.

En declaracions a Efe des del barco, el cap d’operacions de l’'Open Arms', Ricardo Gatti, explicava el rescat: "Els vam trobar de nit, després que ens passessin d’un mercant la informació de la seva localització. Al cap de dues hores i mitja els vam trobar amb molta por que fóssim libis".

"Hi va haver gent –ha relatat Gatti– que fins i tot va caure a l’aigua, però vam aconseguir reconduir la situació. Després del primer triatge mèdic, les condicions estaven fora d’urgència, però feia un parell de dies que no menjaven ni bevien".

El cansament i la "càrrega de sofriment" dels immigrants ha anat fent cada vegada més pesada la travessia. Fins i tot, començaven a escassejar queviures i medicaments a bord, per la qual cosa l’‘Open Arms’ va reclamar a la Marina que n’hi proporcionés. En el moment de parlar amb Efe, a 230 milles de la badia d’Algesires, una embarcació de Salvament Marítim amb base a Cartagena els estava proporcionant els queviures reclamats.

La situació està controlada, si bé la majoria dels passatgers tenen ferides lleus. Un dels més joves fins i tot té un tret en un dit del peu, que va patir fa dos mesos, i necessita ser operat.

"Terroritzats"

"Estan terroritzats. La seva gran por és que els tornin a Líbia. Quan van veure terra a les costes de Sicília, tenien la por que els tornéssim a entregar. Però ja saben on som. Els anem informant a tota hora de la seva situació", comenta Ricardo Gatti a bord del vaixell mentre reparteixen els esmorzars.

La por s’explica per la violència que han patit al país libi, on s’enfronten a les màfies que esclavitzen i trafiquen amb persones. El cap d’operacions de l’‘Open Arms’ és clar sobre això: "És un problema. Fins els guardacostes libis ho saben i està demostrat que estan ficats en el tràfic de persones".

Notícies relacionades

"Dilluns passat –ha recordat Gatti– Itàlia va votar en el Parlament un decret llei per donar 12 embarcacions més als guardacostes libis perquè detectin les barques i les tornin a Líbia, una cosa que està fora de tota norma internacional".

El barco té prevista la seva arribada a la badia d’Algesires en menys de 24 hores.