DRAMA HUMANITARI

L''Open Arms' segueix a l'espera amb 87 migrants rescatats fa cinc dies

Espanya no ha precisat si té intenció d'oferir un port al vaixell de rescat de l'oenagé

zentauroepp44561388 a migrant sits on board ngo proactiva open arms rescue boat 180806121457

zentauroepp44561388 a migrant sits on board ngo proactiva open arms rescue boat 180806121457 / JUAN MEDINA

1
Es llegeix en minuts

El vaixell de Proactiva Open Arms que dijous passatva rescatar 87 persones en aigües del Mediterrani segueix sense port de destinació, navegant entre Tunísia Sardenya, segons ha assenyalat aquest dilluns el cap de missió, Ricardo Gatti, en declaracions a lacadena Ser.

Fonts de l’oenagé han confirmat que, després de posar-se en contacte amb el Centre de Coordinació de Salvament Marítim espanyol, aquest és el que s’està encarregant de gestionar el desembarcament del vaixell, al qual de moment no s’ha assignat cap port.

"No sabem a quin port anar, al llarg del dia d’avui ens comunicaran on anirem", ha manifestat Gatti. Segons ha apuntat, des del vaixell han demanat a Espanya que els comuniqui un port per desembarcar, tenint en compte que Malta "té els ports tancats" i que d’Itàlia "ja se sap l’actitud" sobre això.

Segons ha relatat, durant el rescat –que es va produir després d’estar dues nits a la deriva– els migrants "es van tirar a l’aigua" perquè pensaven que els rescatadors eren libis. "Tenien molta por de ser tornats a Líbia", ha sentenciat.

Demanar solidaritat a la UE

D’altra banda, la secretària d’Estat per a les Migracions, Consuelo Rumí, no ha precisat si Espanya té intenció d’oferir un port espanyol al vaixell de rescat. "Ara mateix no li puc dir si serà així o no", ha dit en una entrevista a RNE, després de ser preguntada sobre aquesta qüestió.

"Si és així, el que sí que puc avançar és que demanarem de nou la cooperació solidaritat de tota la UE, com ja es va fer amb l’últim vaixell", ha declarat. Així, ha manifestat que, si finalment el vaixell desembarca a Espanya, l’Executiu demanarà un "repartiment solidari entre la UE". En qualsevol cas, ha posat èmfasi en la necessitat d’"esperar" per veure si "hi ha cap port pròxim més segur".

Notícies relacionades

En qualsevol cas, des del Govern de Pedro Sánchez de moment no s’ha donat autorització al vaixell perquè atraqui en algun dels ports espanyols amb les 87 persones rescatades, entre les quals n’hi ha vuit de menors d’edat, sisno acompanyats.

El vaixell de rescat ‘Open Arms’ ha desembarcat a Espanya després de rebre l’autorització de l’Executiu espanyol en dues ocasions aquest estiu amb persones rescatades en aigües del Mediterrani. El 4 de juliol passat va arribar a Barcelona amb 60 migrants a bord i el 21 va desembarcar al port de Palma una dona del Camerun, la Josefa, i els cadàvers d’una dona i un nen.