Les víctimes del maltractament no hauran d'interposar denúncia per rebre ajuda

El Consell de Ministres aprova un reial decret amb algunes de les mesures més urgents del pacte contra la violència masclista

Els ajuntaments recuperaran les competències i els fills dels maltractadors podran rebre ajuda psicològica sense el permís patern

zentauroepp41109039 violencia genero180417195944

zentauroepp41109039 violencia genero180417195944 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Gairebé 11 mesos després que el Congrés creés el pacte d’Estat contra la violència masclista, el Govern ha aprovat aquest divendres un reial decret que posa en marxa les primeres mesures legislatives: que les víctimes de maltractament no hagin d’interposar denúncia per rebre ajuda, que els ajuntaments recuperin les competències en la lluita i prevenció d’aquesta xacra i la reforma del Codi Civil perquè els fills dels maltractadors no necessitin l’autorització paterna per rebre atenció psicològica. 

Moltes víctimes tenen por que, al denunciar l'agressor, les institucions no sàpiguen protegir-les adequadament i que el maltractador incrementi la violència i acabi amb les seves vides. Per això, el Conveni del Consell d’Europa exigeix no supeditar la protecció de les maltractades a l’exercicid’accions legals o a una declaració contra l’autor. En vista d’aquesta recomanació, el reial decret, que entrarà en vigor quan es publiqui en el BOE, modifica la llei integral contra la violència masclista per acreditar els mecanismes i institucions que podran determinar si una dona és víctima d’aquesta situació o no.

El reconeixement serà atorgat per un informe del fiscal, delsserveis socials, dels serveis especialitzats o dels serveis d’acollida destinats a les víctimes. El Govern i les Comunitats Autònomes dissenyaran els procediments bàsics que permetin posar en marxa l’esmentada acreditació

Acusació particular

A més, el reial decret enforteix la tutela judicial, al permetre la designació urgentd’advocats  i procuradors d’ofici en els procediments que assegurin la immediata defensa i representació de la víctima. A més les dones agredides podran personar-se com a acusació particular en qualsevol fase del procediment.  

Algunes d’aquestes mesures van ser avançades dimarts passat per la vicepresidenta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior a la conferència sectorial en què es va efectuar el repartiment dels 100 milions que rebran aquest any les autonomies, en compliment del pacte d’Estat. El Govern gestionarà uns altres 80 milions i les administracions locals, 20. En aquesta reunió, Calvo es va comprometre a doblar els fons per als ajuntaments, de manera que el 2019 rebran 40 milions, després de recuperar les competències contra el maltractament, mitjançant un reial decret aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres. 

El decret deroga una part de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, de manera que els consistoris recuperaran les competències en matèria de serveis socials, promoció de la igualtat, prevenció de la violència de gènere i atenció immediata a les víctimes. 

Entorns rurals

Els experts en aquesta xacra han detectat que les dones que viuen sota el jou extrem del masclisme, sobretot aquelles que viuen en entorns rurals i sense gaire informació, truquen primer a les portes dels ajuntaments per denunciar la seva situació i demanar ajuda, abans que a altres administracions o oenagés. Per això el pacte d’Estat va acordar tornar als consistoris les competències, que ara executa el Govern de Pedro Sánchez. 

Notícies relacionades

D’altra banda, el reial decret modifica el Codi Civil per desvincular la intervenció psicològica de menors exposats al maltractament a les seves llars de l’exercici de la pàtria potestat. Això implica modificar l’article 156 perquè l’atenció psicològica quedi fora del catàleg d’actes que requereixen una decisió comuna dels dos progenitors, quan existeixi una sentència ferma o hi hagi una causa penal en curs per maltractaments o abusos sexuals

És a dir, que n’hi haurà prou que la mare doni el consentiment perquè el menor rebi ajuda dels psicòlegs, tan necessària després d’haver patit un entorn de maltractament.