CALOR EXTREMA

Les morts per onada de calor es podrien triplicar entre el 2031 i el 2080

Un estudi elaborat a 17 països revela que la mortalitat per temperatures extremes es dispararà per l'escalfament global

zentauroepp44494502 barcelona 30 07 2018 verano ola de calor  ambiente veraniego180801115022

zentauroepp44494502 barcelona 30 07 2018 verano ola de calor ambiente veraniego180801115022 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canvi climàtic augmentarà la mortalitat per onades de calor al planeta si no es posen en marxa mesures d’adaptació i mitigació de l’escalfament global, fins al punt que les morts per temperatures extremes es podrien triplicar a Espanya entre el 2031 i el 2080.

Així ho recull en un estudi elaborat per 39 científics d’institucions de 17 països en un article publicat a la revista 'PLOS Medicine'. Entre ells hi ha els espanyols Aurelio Tobías, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i Carmen Íñiguez, de la Universitat de València.

La publicació d’aquest estudi coincideix ambl’arribada de la primera onada de calor de l’any a Espanya que es prolongarà des d’aquest dimecres fins a almenys dilluns vinent i que elevarà les temperatures diürnes a prop dels 44 graus a les valls del Guadalquivir, la Guadiana i el Tajo i que portarà nits equatorials al quadrant sud-oest peninsular, és a dir, quan els termòmetres no baixen de 25 graus.

Avui, 30 províncies en alerta

La predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), recollida per Servimedia, indica que 30 províncies tenen aquest dimecres avisos per l’onada de calor, que serà mes intensa a vuit províncies (Badajoz, Càceres, Còrdova, Huelva, Jaén, Madrid i Sevilla), on els termòmetres marcaran més de 40 graus.

L’estudi publicat a 'PLOS Medicine' és el primer a escala global que prediu les morts futures relacionades amb les onades de calor a fi d’ajudar els responsables de la presa de decisions en la planificació d’estratègia d’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Els investigadors van desenvolupar un model per calcular el nombre de morts vinculades amb les onades de calor a 412 ciutats de 20 països durant el període entre el 2031 i el 2080 en comparació amb el del 1971 al 2020.

Aquest model té en compte els diferents escenaris d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (baix, mitjà i alt) i la possible variació de la població, i conclou que les morts derivades per onades de calor severes augmentaran sobretot a les regions tropicals i subtropicals de la Terra, seguides d’Austràlia, Europa i els Estats Units.

A Espanya, la mortalitat es podria elevar en el cas més extrem fins a un 292% entre el 2031 i el 2080 respecte del període entre el 1971 i el 2020.

Els investigadors van realitzar l’estudi a causa que molts països s’han vist afectats per onades de calor severes que han deixat milers de morts i malalties en desenes de milers de persones. Antonio Gasparrini, de l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres (Regne Unit) i coautor de l’estudi, apunta que es creu que les onades de calor van ser responsables de desenes de milers de morts al segle XX. "La investigació mostra que és molt probable que hi hagi un augment en la seva freqüència i gravetat amb un clima canviant. No obstant, l’evidència sobre els impactes en la mortalitat a escala global és limitada", apunta.

Gasparrini afegeix que "aquesta investigació, l’estudi epidemiològic més gran sobre els impactes projectats de les onades de calor sota l’escalfament global, suggereix que podria augmentar dràsticament la mortalitat relacionada amb les onades de calor, especialment als països tropicals i subtropicals altament poblats". "La bona notícia és que si mitiguem els gasos amb efecte d’hivernacle d’emissions en escenaris que compleixen l’Acord de París, llavors l’impacte projectat serà molt reduït", recalca.

Yuming Gao, de la Universitat de Monash (Austràlia) i líder de l’estudi, remarca que "les onades de calor futures en particular seran més freqüents, més intenses i duraran molt més". "Si no podem trobar una manera de mitigar el canvi climàtic i ajudar les persones a adaptar-se a les onades de calor, hi haurà un gran augment de morts relacionades amb l’onada de calor en el futur, particularment als països pobres ubicats al voltant de l’Equador", afegeix.

Recomanacions

Notícies relacionades

A fi d’evitar la mort massiva de la població a causa de les onades de calor cada vegada més severes, l’estudi recomana sis accions d’adaptació al canvi climàtic, particularment significatives per als països en desenvolupament i les regions tropicals i subtropicals.

Les recomanacions són individuals (provisió d’informació), interpersonals (intercanvi d’informació), comunitàries (enfortiment de les infraestructures), institucionals (procediments i regulacions), mediambientals (planificació i gestió urbana, més arbres i fonts públiques d’aigua) i de política pública (millora dels serveis de salut, reducció de la pobresa, redistribució dels recursos, educació i sistemes d’alerta d’onades de calor).

Temes:

Calor Mortalitat