L'ACOLLIDA DELS ADOLESCENTS

La Generalitat demana a Sánchez més planificació i recursos per atendre els menors migrants sols

Al juliol han arribat a Catalunya 440 joves, xifra similar a la de tot el 2015 i que eleva a 1.451 el recompte des de començament d'any

El conseller El Homrani reclama més informació sobre el flux migratori interior per evitar la improvisació

zentauroepp40860633 menores  justicia180731181732

zentauroepp40860633 menores justicia180731181732 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Imma Fernández
Imma Fernández

Periodista

ver +

"Les xifres de migrants que arriben per la frontera sud no són tan extraordinàries; més que el descontrol el problema és la falta de planificació i transparència per part del Govern", ha lamentat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, al·ludint sense citar-lo al missatge "tremendista" de Pablo Casado referint-se a la possible arribada de milions d’africans. El conseller ha incidit aquest dimarts en la necessitat d’una informaciómés gran sobre els fluxos migratoris a l’Estat, per poder dissenyar l’estratègia d’acollida, i d’una transferència de recursos a les comunitats. 

S’ha referit en particular a la situació de l’arribada d’immigrants adolescents no acompanyats a Catalunya, el significatiu augment de la qual exigeix més recursos i previsió per poder oferir-los una atenció adequada. Al juny van arribar 282 joves i aquest mes de juliol ha acabat amb 440 més, un recompte aquest últim equiparable al de tot l’any 2015. La xifra d’arribades del 2018 se situa en 1.451, molt a prop ja de superar els 1.489 que es van comptabilitzar en tot el 2017 (el 2016 van ser 684). 

Pressió en l’acollida

"Aquesta arribada massiva tensa el sistema d’atenció als menors. No es tracta només d’acollir-los, sinó també d’oferir-los una competència laboral per apoderar-los i aconseguir la seva integració en la societat", ha explicat El Homrani, que ha destacat que es tracta de joves amb una "capacitat d’iniciativa molt potent que la societat no ha de desaprofitar".

La titular de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, ha explicat que l’organisme atén 1.833 joves migrants, que representen el 22,6% del total de nens i joves tutelats per la DGAIA. Com a mesurada d’urgència s’han creat 458 noves places, entre les quals n’hi ha 240 de primera acollida i servei integral, que suposen un cost de vuit milions d’euros.

Notícies relacionades

En els últims 12 mesos s’han posat en funcionament un total de 1.645 places d’acollida. "Continuarem apostant per centres petits per poder atendre millor els menors", ha puntualitzat el responsable d’Afers Socials, que ha agraït la tasca de les entitats del tercer sector i dels municipis on s’han ubicat els esmentats centres.

Més coordinació

El Homrani ha insistit en la tasca coordinada per sortir de la situació d’emergència constant. "No pot ser que no sapiguem quants menors arribaran a Catalunya. Si s’informa dels fluxos migratoris, i es millora el sistema d’atenció a la costa, es podrà planificar la generació de places necessàries, la recerca de professionals i la gestió amb les entitats. No s’ha d’improvisar en un tema tan sensible". Una altra demanda del conseller és la necessitatd’agilitar els processos de regularització.