EL FUTUR DE LA CIÈNCIA

Uns 20 projectes capdavanters investigaran la biomedicina a Espanya i Portugal

La Fundació Bancària La Caixa revela els guanyadors de la seva primera convocatòria oberta en aquest àmbit

Quatre estan liderats pel Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC)

zentauroepp44440387 caixa biomedica180725160342

zentauroepp44440387 caixa biomedica180725160342

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 20 projectesd’investigació biomèdica capdavanters d’Espanya i Portugal rebran aquest any 12 milions d’euros de la Fundació Bancària La Caixa. L’entitat ha donat a conèixer aquest dimecres els guanyadors de la primera convocatòria oberta i competitiva d’aquest àmbit. Se li havien presentat 785 propostes.

El director de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha detallat en una roda de premsa que les propostes guanyadores se centren en els àmbits de la investigació sobre patologies cardiovasculars (quatre projectes), infeccioses (quatre), neurociències (cinc), oncològiques (quatre) i afeccions transversals (tres). Els projectes finalment seleccionats, triats per un comitè d’experts internacional i imparcial, van superar "estàndards exigents de qualitat, imparcialitat, objectivitat i transparència".

Les iniciatives seleccionades s’han repartit per Catalunya, Madrid, el País Valencià i el País Basc, a més de quatre a Portugal. Giró ha ressaltat quel’enorme demanda que existeix per finançar projectes d’investigació "ha de fer pensar" sobre el camí que queda per recórrer a nivell d’investigació científica.

L’equip de selecció també ha tingut en compte criteris de perspectiva de gènere a l’hora de seleccionar malalties infrafinançades que afecten especialment dones, segons ha explicat el director del Departament de Ciència de la fundació, Ignasi López, que ha remarcat que la fundació es regeix per les recomanacions de la Comissió Europea en aquest sentit.

Arterioesclerosi

Quatre dels projectes seleccionats estan liderats per investigadors del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), amb Valentí Fuster al capdavant. El científic centrarà el seu projecte en la recerca de nous factors de risc de l’arterioesclerosi, però aquesta vegada avançant l’estudi a 2.000 adults d’entre 40 i 50 anys, entre els quals aspira a detectar primers símptomes.

També del mateix CNIC, la investigadora Almudena Rodríguez investigarà noves pistes per prevenir accidents cardiovasculars, que són la principal causa de mortalitat al món. Rodríguez es proposa assolir a mitjà termini marcadors que facilitin diagnòstic i pronòstic d’episodis de patologies relacionades.

La investigadora ha explicat que abans de produir-se una obstrucció en forma de trombe, les artèries es tapen generant una arterioesclerosi, que de manera silenciosa i asimptomàtica es converteix en avantsala d’episodis greus. Ara el seu equip es proposa desentranyar això estudiant més a fons la funció dels anticossos i el sistema immune als vasos sanguinis.

Altres de les investigacions se centren en el camp de les noves vacunes i en les defenses immunes, a la recerca de la vacuna universal que posi fi a les malalties cròniques infeccioses.

Revertir la ceguesa

Notícies relacionades

Altres dels projectes escollits estan relacionats amb la teràpia mòbil per revertir la ceguesa, la funció del fetge relacionada amb la resistència de la malària, l’ús de ratolins per frenar el Parkinson, un treball sobre els bacteris intestinals, un mapa per conèixer el futur del tumor i la predicció i detecció de la metàstasi del càncer de pròstata.

Comprendre a fons la diversitat de casos de la leucèmia més comuna per combatre és un altre dels fronts investigadors, que liderarà Elías Campo de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona, mentre que la lluita contra el melanoma més agressiu, la medicina de precisió contra la distròfia miotònica i un nou tractament per frenar l’ELA són altres dels projectes que rebran fons de la convocatòria.