CONFLICTE

Veïns de Castelldefels, acampats contra la urbanització de la seva última zona verda

Mobilització contra la construcció de part de la pineda del Castell

ealos44274994 pla general de l acampada a la pineda del castell de castell180713184154

ealos44274994 pla general de l acampada a la pineda del castell de castell180713184154 / Alex Recolons

3
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Els veïns de Castelldefels estan en peu de guerra. Un promotor privat ha arribat a un acord amb l’ajuntament per construir sis blocs a la pineda situada al costat del Castell, que dona nom al municipi, un espai molt valuós per als habitants del municipi. “És un espai on tots hem jugat des de petits i on ho fan els nostres fills”, afirmen membres de Defensem el Castell, una plataforma formada fa pocs dies per lluitar contra la construcció dels edificis. Els integrants acampen des de diumenge, després d’haver sigut advertits que l’entrada de les màquines a la zona era “imminent”. El consistori ja ha donat la llicència d’urbanització i ha advertit que si no atorgués el permís per construir hauria d’indemnitzar la constructora amb 40 milions d’euros.

El govern de Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels, planteja que es destinaran pisos a vivenda social i que es dignificarà la zona augmentant els espais verds. “Els veïns no volem un parc fet per l’home, volem preservar l’espai natural tal i com està, destruir-lo per pavimentar és una barbaritat”, responen des de la plataforma.

Un projecte amb història

El pla està en marxa des de 2008, però amb la crisi es va aturar i es va canviar de promotora. No va ser fins fa un parell de setmanes que la nova empresa va decidir posar fil a l’agulla i seguir endavant amb el pla. “Ens vam assabentar que urbanitzaran la zona i construiran diversos edificis quan els permisos ja s’han donat i l’espai està tancat –apunten membres de la plataforma–. Els ciutadans volem participar i tenir informació, ara ens rebotem perquè ens toquen un símbol del poble. Les coses no es fan d’amagat, no hi ha hagut transparència”.

El promotor té un 55% de la propietat mentre que l’ajuntament en té un 45%. “El consistori és partícip del projecte, hem intentat una vegada i una altra que ens enviïn els plans per conèixer el projecte, però ens posen pegues”, comenten els integrants de Defensem el Castell que porten més de 2.500 firmes recollides. “No té sentit que vulguin expandir les zones verdes, l’únic que faran és replantar arbres i aquests tenen un percentatge molt baix de supervivència, a la terra no hi haurà més que cables”, expliquen.

Fa uns quants anys, l’ajuntament ja havia fet una acció semblant segons recorden els integrants de la plataforma. “Va cedir una parcel·la a una escola elitista per construir una pista esportiva –expliquen– amb el requisit que deixessin unes hores per a la resta de la ciutadania, però l’ús preferent el tenia la British School”.

Un pla per dignificar el terreny

Notícies relacionades

D’acord amb un comunicat, l’ajuntament es troba lligat de mans ja que si no atorga la llicència de construcció podrà ser acusat de prevaricació. La cap d’obra ha advertit que havia d’entrar sí o sí per començar l’edificació, però que no es barallaria amb ningú. “Els que sí que ens van alertar sobre la possibilitat d’un desallotjament van ser els mossos”, explica un membre de l’entitat. Aquest divendres els agents van fer una primera temptativa, que no es va executar.

“La cap d’obra ens va avisar que si entorpíem una part entrarien per una altra –relaten les persones acampades–, no sabem què farem però el defensarem amb dents i ungles”. Segons els membres de Defensem el Castell, el projecte del consistori no és tan meravellós com el venen. “Destruiran gran part de la pineda per construir un aparcament i sis edificis, ens deixen menys verd i menys espai”.

Temes:

Castelldefels