Enquesta de Save the Children

Un de cada dos nens espanyols diu que ha patit violència a l'escola

La majoria són burles, rumors i cops

zentauroepp35496524 barcelona 12 09 2016 sociedad vuelta al cole  abren las escu180607091920

zentauroepp35496524 barcelona 12 09 2016 sociedad vuelta al cole abren las escu180607091920 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de la meitat dels nens espanyols asseguren que han patit algun tipus d’humiliació o violència a l’escola, segons dades de la primera enquesta sobre violència contra la infantesa elaborada per Save the Children amb menors d’entre 10 i 17 anys.

L’organització, dedicada a la defensa dels drets dels nens, ha donat aquest dimecres a conèixer l’enquesta aprofitant la primera compareixença que la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón, oferirà demà al Congrés, on donarà a conèixer els plans del seu ministeri.

L’oenagé vol insistir en la urgència que l’Executiu compleixi el compromís adquirit fa gairebé un any, quan es va aprovar una proposta no de llei per instar el llavors Govern de Mariano Rajoyproposta no de llei  a desenvolupar i presentar una Llei Orgànica en el termini d’un any, amb els recursos necessaris per protegir de la violència tots els nens que viuen a Espanya.

"Fa un any –recorda– vam aconseguir el consens polític de tots els grups parlamentaris, a través d’una proposta no de llei, per admetre a tràmit en el termini de 12 mesos una Llei integral per a l’erradicació de tots els tipus de violència contra la infantesa".

"Avui ens trobem que aquesta proposta segueix en un calaix", lamenta el director general de Save the Children, Andrés Conde, que alerta que "els nens no poden esperar més".

Conde insisteix en la necessitat de visibilitzar la violència contra els infants que, assegura, queda oculta en la societat, a la qual només li arriben els casos en què el menor perd la vida.

Segons l’enquesta d’aquesta oenagé, més de la meitat dels nens reconeixen que pateixen algun tipus de violència o humiliació a l’escola. La majoria són burles, rumors i cops.

Xarxes socials

A més, un de cada quatre ha participat en algun tipus d’acte de violència o humiliació a altres companys.

"L’assetjament en l’àmbit escolar és una forma de violència entre iguals, no és un joc de nens i té conseqüències molt greus en la seva salut física i mental. Fins i tot s’arriba, en ocasions, al suïcidi", alerta.

També és un fenomen que surt de les escoles i involucra els mateixos nens en parcs, al carrer o a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Segons l’estudi de Save the Children, es dona més violència física entre els nois (sobretot entre els més petits) que entre les noies, entre les quals és més freqüent el maltractament psicològic. La violència enl’entorn escolar es focalitza especialment en determinats nens.

Així, el 64% dels menors creuen que són els nens amb sobrepès o ulleres els que més el pateixen; el 47% creuen que són els que tenen algun problema o discapacitat; i el 42% opinen que també el pateixen els menors amb diferent orientació sexual.