Anar al contingut

POLÍTICA MIGRATÒRIA

Ábalos "Espanya no pot ser l'organització de salvament marítim d'Europa"

El ministre de Foment insta la Unió Europea a intervenir en la qüestió

Ábalos "Espanya no pot ser l'organització de salvament marítim d'Europa"

Luca Piergiovanni

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista amb la cadena SER que, malgrat l’acollida de l’‘Aquarius’ i la visió "humanitària i respectuosa amb els drets humans" de les autoritats espanyoles, l’Estat no pot convertir-se "en l’organització de salvament marítim de tot Europa".

Segons Ábalos, l’actuació amb l’‘Aquarius’ va suposar "un toc d’atenció a Europa perquè afronti aquest problema", però ha considerat que aquesta mena de situacions passaran "molt sovint" i que "Espanya no pot assumir en solitari aquesta responsabilitat".

D’aquesta manera, el titular de Foment ha respost a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquest diumenge va oferir la capital catalana com a "port segur" per al miler d’immigrants que, segons Proactiva Open Arms, estan a la deriva al Mediterrani en set vaixells.

Ábalos ha remarcat que s’ha de "desvincular" l’actuació de l’Estat amb l’‘Aquarius’, que va ser "una urgència humanitària", del que és "una qüestió que té a veure amb la política migratòria" que, ha afegit, Espanya està intentant que s’afronti des de la UE.

Visió humanitària i respectuosa

"Espanya ha de manifestar, i així ho estem fent des d’aquest Govern, una visió humanitària i respectuosa amb els drets humans i comprensiva amb el drama que viuen determinades poblacions, i una altra cosa és que nosaltres ens constituïm com l’organització de salvament marítim de tot Europa", ha insistit.

En aquest marc, ha destacat que els centres d’internament d’estrangers (CIE) seran "necessaris", però ha assenyalat que han "de ser millorats". "Intentem incorporar elements que tenen a veure amb el respecte als drets humans, però s’ha de fer "des del realisme", ha conclòs.