Itàlia deixa d'atendre les trucades de les oenagés

Óscar Camps denuncia que 1000 persones «estan a la deriva i sense armilles» al Mediterrani

jcarbo43889082 lifeline inmigrantes180621194055

jcarbo43889082 lifeline inmigrantes180621194055 / HERMINE POSCHMANN MISSION LIFE

3
Es llegeix en minuts
AGENCIAS / BARCELONA

Itàlia va tancar dissabte la porta a totes les oenagés que salven vides al Mediterrani i no la pensa tornar a obrir, i delega en les autoritats líbies la coordinació de les operacions de rescat.  Óscar Camps, fundador de l’oenagé Proactiva Open Arms, ha informat que el Centre Nacional de Coordinació de Rescat Marítim de Roma ha rebutjat l’ajuda de l’‘Open Arms’ per rescatar en aigües internacionals un miler de persones “a la deriva i sense armilles”. 

“A les 12.40 vam comunicar amb MRCC (Centre de Coordinació de Rescat Marítim de Roma) atenent les seves set trucades generals per rescatar en aigües internacionals 1.000 persones a la deriva i sense armilles. La seva resposta: ‘No necessitem la vostra ajuda’”, ha lamentat Camps. El fundador de Proactiva ha denunciat: “Presenciarem la devolució massiva en calent més gran de la història del Mediterrani, serà per la força i contra la seva voluntat”.

Dissabte, la Guàrdia Costanera de Roma va publicar una ordenança en què convidava totes les oenagés que operen al Mediterrani central “a dirigir-se a les autoritats de Líbia”. Aquesta decisió suposa que el Centre de Coordinació de Rescat Marítim de Roma, que fa anys coordinava totes les operacions de salvament al Mediterrani, ha deixat d’existir per a les organitzacions humanitàries. 

“Si la coordinació dels rescats correspon a les autoritats líbies, totes aquestes persones seran reenviades immediatament a aquell país”, denuncia Laura Lanuza, portaveu de la Proactiva Open Arms. I és a Líbia on aquestes persones ja han patit tota mena de calamitats i han sigut extorsionades i esclavitzades per les màfies per poder aconseguir un passatge a Europa. 

Nou oferiment de Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,  ha ofert la capital catalana “com a port segur” per acollir el miler d’immigrants. “Ara mateix hi ha més de 1.000 persones a la deriva en set barques i Itàlia pretén deixar-les en mans de Líbia, on es tortura, viola i esclavitza les persones”, ha denunciat l’alcaldessa de Barcelona en el seu compte de Twitter.

Colau ha fet una apel·lació directa al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la vicepresidenta i ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, perquè “ajudin Open Arms a salvar vides” i conclou: “Barcelona s’ofereix com a port segur”.

Mentrestant, 343 immigrants continuen esperant en dos barcos que algun país de la Unió Europea els aculli, després que Malta i Itàlia hagin rebutjat fer-ho. L’embarcació ‘Lifeline’ de l’oenagé alemanya del mateix nom espera des de fa més de tres dies amb uns 230 immigrants a bord en aigües internacionals, però molt a prop de Malta. 

Notícies relacionades

Uns altres 113 migrants traslladats d’un dispositiu en què Lifeline va participar dijous passat són al vaixell mercant Alexander Maersk, de bandera danesa, en aigües territorials italianes a les proximitats de Pozzallo, a l’illa de Sicília.

Ni les autoritats italianes ni les malteses han donat permís a aquests barcos per atracar als seus ports, per la qual cosa romanen a l’espera d’instruccions. L’oenagé Lifeline ha denunciat que “Itàlia està incomplint el dret internacional” al prohibir el desembarcament, ja que els seus ports són els més propers. Un portaveu de l’organització, Axel Steier, explica que “la gent està tranquil·la” i “mentre l’aigua estigui calmada i tinguem provisions, podem continuar esperant”.