Vot particular

El jutge contra la llibertat provisional de 'La manada': ineficaç per a la víctima

Francisco Cobo defensa la "gravetat dels delictes" per haver mantingut a la presó els cinc acusats

La Manada

La Manada

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El magistrat José Francisco Cobo alerta que les mesures adoptades sobre ‘La manada’ poden ser “ineficaces” respecte a la protecció de la víctima, en el seu vot particular contrari a la posada en llibertat amb fiança de 6.000 euros per als cinc joves empresonats.

El president del tribunal, l’únic dels tres membres de la sala que hi ha votat en contra, afirma que, ateses “les característiques i la gravetat del delicte pel qual han sigut condemnats els acusats, i ponderant les circumstàncies del cas i les personals dels processats, es revela com a "raonable i proporcionat" la pròrroga de dos anys i sis mesos, a comptar des del 7 de juliol vinent, de la presó provisional amb caràcter incondicional.

Per al jutge Cobo és "indiscutible" la gravetat del delicte i l’afectació a béns jurídics especialment rellevants com són la llibertat i indemnitat sexual de la víctima, una jove madrilenya de 18 anys quan van ocórrer els fets en els Sanfermines del 2016.

En el seu vot particular rebat els arguments de les defenses en relació a l’"estabilitat domiciliària dels processats, la disponibilitat de mitjans per poder desenvolupar la seva vida i la integració en el seu context familiar i convivencial".

En aquest sentit, indica que les dades aportades no permeten "conjurar eficaçment el risc que els processats se sostreguin a l’acció de la justícia i a les mesures a tal efectes proposades en la decisió majoritària, es poden revelar ineficaços".

Hi afegeix una qüestió que "no es pot deixar de considerar" com és la protecció de la víctima i afirma que les mesures adoptades "poden resultar ineficaces".

Notícies relacionades

Quant al risc de reiteració delictiva, assenyala que "no es pot establir cap presumpció en contra dels processats" i això no es pot derivar de les dades que obren en interlocutòries relacionades amb fets d’aparent "rellevància penal", pels quals se segueixen actuacions en un jutjat de Pozoblanco (Còrdova).

Per tot això, el president de la Secció Segona de l’Audiència considera que "resultava procedent acordar, com es fa en la decisió majoritària, la pròrroga de la presó provisional incondicional i no sota fiança com s’ha decretat finalment.