polèmica decisió

'La manada', des de presó: "En aquest país hi ha justícia"

Els condemnats per abusar sexualment d'una noia en els Sanfermines del 2016 celebren que l'Audiència de Navarra decreti la seva llibertat provisional sota fiança de 6.000 euros

zentauroepp43084408 manada180501181647

zentauroepp43084408 manada180501181647

1
Es llegeix en minuts
V. Lozano / L. Rendueles

Han rebut i celebrat la notícia a presó, on van ingressar fa gairebé dos anys. Així ho confirmen fonts de la defensa. El tribunal que va condemnar els cinc membres de ‘La manada’ a una pena de nou anys de presó per abusar sexualment d’una noia durant els Sanfermines del 2016, n’ha decretat la llibertat sota fiança. Ángel Bossa, Jesús Escudero, Antonio Manuel Guerrero, José Ángel Prenda i Alfonso Cabezuelo podran sortir de la presó pagant una fiança de 6.000 euros cadascú.

Els seus advocats afirmen que encara no tenen la notificació per escrit de la resolució, però sí la confirmació verbal dels seus clients, que, des de la presó, han tornat a defensar la seva innocència. Fonts de l’entorn dels condemnats relaten a EL PERIÓDICO la seva reacció després de la decisió de l’Audiència de Navarra: "Estan molt satisfets. Han dit: 'En aquest país hi ha justícia'". Aquestes mateixes fonts assenyalen que ‘La manada’ ha comparat la seva situació amb lad’Iñaki Urdangarin, que va esperar en llibertat la sentència en ferm del Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que els joves condemnats al·ludeixen a aquest i altres exemples similars. Com ja va avançar aquest diari, el 4 de juny passat, l’advocat de quatre dels cinc membres de ‘La manada’, Agustín Martínez, va presentar un escrit sol·licitant la llibertat dels seus clients en què exposava expressament diversos exemples de ciutadans condemnats en primera instància, però en llibertat.  Entre ells, el lletrat citava Rosalía Iglesias, dona de Luis Bárcenas, condemnada a 15 anys de presó pel cas Gürtel i que està en llibertat sota fiança després de passar una nit a la presó. També va posar el focus sobre Urdangarin, que va ingressar al centre penitenciari de Brieva (Àvila) dilluns passat, després de ser condemnat pel Tribunal Suprem.

L’Audiència de Navarra ha tingut en compte els arguments de la defensa de ‘La manada’ i, finalment, ha decidit modificar la seva situació. La decisió del tribunal s’ha pres per dos vots a un. Mentre que el magistrat José Francisco Cobo ha advocat per prorrogar la presó provisional, els altres dos integrants del tribunal, Ricardo González (el jutge que va emetre el vot particular favorable als condemnats) i Raquel Fernandino han votat a favor de la seva llibertat, a l’entendre que no es donen les circumstàncies de risc de fuga ni de reiteració delictiva.