FULLES POLÈMIQUES

Grande-Marlaska vol treure les concertines de la tanca de Melilla i Ceuta

El ministre d'Interior situa entre les seves principals prioritats la retirada d'aquests filferros tallants

wjwvhtubhyyrnpp60rxj61100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fernando Grande-Marlaska vol retirar les polèmiques concertines de les tanques de Melilla i de Ceuta. Una setmana després d’accedir al càrrec, el ministre de l’Interior ha evidenciat un clar canvi de política respecte dels seus antecessors, els populars Juan Ignacio Zoido i Jorge Fernández Díaz, i ha explicitat una clara intenció a retirar aquest tipus de filferros amb fulles que el Govern de Mariano Rajoy va ordenar col·locar com a instrument dissuasiu per a l’arribada d’immigrants. 

"Faré tot el possible perquè puguin retirar-se les concertines de les nostres fronteres. S’ha de treballar en l’origen, per exemple, no arribar mai a l’extrem de les concertines", ha asseverat Grande-Marlaska aquest dijous en una entrevista a Onda Cero. El ministre ha explicat en aquest sentit que demanarà un "informe complementari" per reforçar la decisió que s’ha de prendre i ha reiterat que la retirada d’aquests instruments tallants és una de les seves "principals prioritats".

Fernando Grande-Marlaska / ACN

"Si estem parlant de solidaritat, de respecte a les persones, controlant els fluxos migratoris, col·laborant en l’origen amb les autoritats d’aquests països...  quan aquestes persones ja estan al costat de la tanca ho mirarem, crec que és una cosa raonable", ha manifestat el titular d’Interior.

L’Executiu de Mariano Rajoy va ordenar instal·lar les concertines a les tanques de Ceuta i Melilla el novembre del 2013, fet que va desencadenar una forta polseguera política. El primer a fer servir aquest mètode, no obstant això, va ser el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el 2005, tot i que prop de dos anys després es va fer enrere i va retirar 12 quilòmetres de concertina de la tanca que separa Melilla amb el Marroc.

Protestes des del principi

La instal·lació d’aquestes fulles va generar una allau de protestes des del primer moment. Amnistia Internacional va denunciar les greus ferides que podien causar les concertines. També la Defensora del Poble el 2013, Soledad Becerril, es va afegir-se a l’onada de reprovacions per aquesta mesura i la va qualificar de "barbaritat".

"L’aspiració a una vida millor no cessarà per més alts que siguin els filats", va alertar Becerril. També la Unió Europea, en la línia de no poques oenagés, va advertir que les concertines no havien servit de fre per a l’arribada d’immigrants i sí per causar greus ferides. "Les fulles a la tanca de Melilla han estat allà abans i ara se n’han tornat a posar [...] L’última vegada que hi van ser no van impedir a la gent d’entrar, sinó que va entrar i a més es va fer ferides", va remarcar la comissària europea d’Interior, Cecilia Malmström el desembre del 2013.

Degoteig de lesions

Notícies relacionades

Proves de les lesions que causen aquestes fulles han anat apareixent periòdicament. L’agost de l’any passat –per posar un dels últims exemples, que podria tornar a repetir-se ben aviat amb l’arribada del bon temps– més de 50 persones van saltar la tanca de Ceuta. La Creu Roja va haver d’atendre 67 immigrants en tres llocs diferents i 14 presentaven ferides i fractures causades per la concertina. 

I així, més d’una vegada, vosa que no va dissuadir ni els ministres del PP Jorge Fernández Díaz i Juan Ignacio Zoido. Tots dos van mantenir aquest mecanisme i Fernández Díaz va arribar a defensar que les concertines són una mesura "no agressiva" que només causa ferides lleus. Amb l’arribada de Grande-Marlaska al capdavant del ministeri ha quedat patent el canvi de política entorn d’aquesta qüestió; una actitud que coincideix amb l’ordre dictada pel president Pedro Sánchez que els immigrants que viatgen a bord de l’‘Aquarius’ siguin traslladats a Espanya després de la negativa d’Itàlia a acollir-los.