Discriminació

El TC resoldrà si el permís de paternitat hauria de ser igual que el de maternitat

L'alt tribunal admet a tràmit la demanda d'un pare al·legant que l'actual regulació és discriminatòria

family-2610205 960 720

family-2610205 960 720

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit la demanda d’un pare per reclamar un permís de paternitat de la mateixa durada que el de maternitat i remunerat al 100%, al·legant que l’actual regulació és discriminatòria.

En una providència a què ha tingut accés Efe, el TC acorda resoldre en ple el recurs d’empara presentada per aquest progenitor, amb el recolzament de la Plataforma per Permisos Igualitaris i Intransferibles de Naixement i Adopció (PPIINA), ja que aprecia una "especial transcendència constitucional".

El TC explica que aquest recurs "pot donar ocasió al tribunal per aclarir o canviar la seva doctrina com a conseqüència de canvis normatius rellevants", ja que aquest afer "planteja una qüestió jurídica rellevant i general de repercussió social o econòmica".

A més estudiarà si el dret fonamental que el progenitor al·lega que es vulnera pogués provenir de la llei o d’una altra disposició de caràcter general.

Amb aquesta resolució, el tribunal accepta estudiar el recurs d’empara d’un dels nou pares que, avalats per la PPIINA, van iniciar un procés judicial el 2016 per reclamar un permís de paternitat igualitari.

Els pares van demandar la Seguretat Social per discriminació, demanant un permís intransferible de la mateixa durada que el de maternitat i pagat al cent per cent de la base reguladora.

Regulació "obsoleta"

Per a aquesta plataforma, el pronunciament del TC "és una oportunitat per superar una doctrina constitucional antiga, gastada i que no se sustenta en les que haurien de ser les finalitats dels permisos".

"Una regulació obsoleta que ja no s’adapta a les aspiracions d’igualtat de la ciutadania: els permisos no només han de permetre la cura de la criatura nouvinguda, sinó que, a més a més, aquesta cura es realitzi de forma igualitària entre les dues persones progenitores", explica la PPIINA.

Notícies relacionades

Aquesta plataforma, que agrupamés de 150 associacions, proposa unúnic disseny dels permisos, que aconseguiria que pares i mares es quedessin al càrrec dels nadons en solitari durant el mateix temps el primer any de vida.

Al·leguen que el sistema actual és explícitament discriminatori, ja que concedeix als homes un permís quatre vegades inerior que el de les dones