El 'violador de la Verneda' surt de la presó de Can Brians

Assegura, en contra del que opina la fiscalia, que està rehabilitat i lamenta el dolor causat a les víctimes

Gregorio Cano serà sotmès a una "vigilància no invasiva" a càrrec dels Mossos

violador2

violador2
lainz43099845 barcelona 06 11 2000 sociedad juicio al violador  gregorio c180427151903

/

3
Es llegeix en minuts

Gregorio Cano, més conegut com ‘el violador de la Verneda', ha sortit de la presó de Can Brians a primera hora d'aquest dijous. Cano queda lliure després de 20 anys a la presó malgrat l'alt risc de reincidència. A la seva sortida,  Cano ha lamentat el dolor causat a les víctimes i ha assegurat que està rehabilitat. Malgrat les seves paraules, la fiscalia considera que no ho està.

En declaracions als mitjans que l'esperaven a les portes de Can Brians, Cano ha afirmat: "Els programes que hi ha per a la gent que ha comès aquests delictes són efectius si un vol. Si no vol, sens dubte continuarà igual. Jo ho he aconseguit. Cal veure, amb el temps, si és efectiu o no".  Tapant-se la cara amb una caputxa i un tapaboques, ha explicat que ha intentat treure's la vida diverses vegades: "Perquè no es mereix ningú el que vaig fer".  I ha demanat perdó a les víctimes, "a qui vaig fer tant mal". 

‘El violador de la Verneda' ha complert els 20 anys de presó que la llei preveu com a màxim dels 167 que se li van imposar per les 17 agressions sexuals de les quals es va confessar autor, comeses entre el febrer del 1997 i el maig del 1998 en portals i edificis despoblats de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Montcada i Reixac (Barcelona).

Cano, de 48 anys, serà sotmès, per ordre de la fiscalia, a una vigilància "no invasiva" dels Mossos d'Esquadra.  El ministeri públic ha activat el protocol previst per al seguiment dels antics presos considerats perillosos, després de rebre informes penitenciaris que alerten que el violador múltiple no està rehabilitat i que el risc de reincidència és elevat. 

Poques hores abans que sortís, l'advocada de les víctimes de Cano, Maria José Varela, va advertir que els violadors múltiples excarcerats a Catalunya no estan rehabilitats i ha qüestionat la tasca de les presons. Varela va assenyalar que les víctimes veuen l'excarceració de Cano amb "neguit" i "inquietud", ja que estan revivint un procés del qual no volen ni "sentir parlar".

Consumidor de drogues

Cano, condemnat el desembre del 2000, va admetre durant el judici haver agredit sexualment 17 dones, tot i que es va justificar dient que no estava en plenes "facultats" ja que havia consumit èxtasi i ‘speed'. Les violacions es van produir entre el febrer del 1997 i el maig del 1998. A 15 de les víctimes les va obligar a fer-li una fel·lació: les amenaçava amb una navalla, tot i que no les va ferir amb l'arma. El reclús va actuar tant a la Verneda (barri que li va donar el nom) com a Horta, el Poblenou i Sant Andreu, a Barcelona; a l'Hospitalet de Llobregat i a Montcada i Reixac. Les seves víctimes tenien entre 18 i 38 anys. Les atacava de nit o matinada alsportals o ascensors de casa seva i sempre anava amb un cotxe blanc, van relatar al seu dia les dones. 

Notícies relacionades

El violador de la Verneda va ser detingut el 8 de maig del 1998 després d'intentar agredir una altra dona, que va resultar ser una agent de policia que li va parar una trampa. Durant el judici, Cano va demanar perdó a les víctimes, que no van haver de suportar el tràngol d'haver de declarar davant d'un tribunal. Malgrat que inicialment l'advocat del violador va intentar justificar la seva conducta perquè patia trastorns de personalitat, aquest eximent no va ser admès pel tribunal.

Quan finalment va ser capturat, la policia va explicar que es tractava d'un jove que tenia una vida aparentment normal. Tenia parella i treballava en uns grans magatzems. Les proves de l'ADN del semen de l'acusat i les mostres trobades en les agredides van ser clau per condemnar-lo.