POLÈMICA LLEI

Escòcia, primer país del món que imposa un preu mínim de l'alcohol

Qualsevol beguda alcohòlica haurà de valer des d'aquest dimarts més de 57 cèntims d'euro

La mesura ha generat l'oposició frontal de la indústria del whisky

zentauroepp43140981 files  in this file photo taken on november 15  2017 an off 180501110054

zentauroepp43140981 files in this file photo taken on november 15 2017 an off 180501110054 / ANDY BUCHANAN

3
Es llegeix en minuts

Escòcia instaura a partir d'aquest dimarts un preu mínim de 50 penics (57 cèntims) per la compra de qualsevol beguda alcohòlica, una mesura pionera en l'àmbit global, amb l'objectiu de desincentivar l'alt consum d'alcohol, que causa milers de morts a l'any i eleva la delinqüència.

Després d'una llarga batalla judicial, a causa del'oposició de l'Associació Escocesa del Whisky (SWA), la llei, aprovada per unanimitat el 2012, entra en vigor per elevar el preu de la cervesa, la sidra i els licors més barats, que es venen, en supermercats i botigues autoritzades conegudes comoff licence.off licence

A la pràctica suposarà que el preu de l'ampolla més barata de vi negre serà de gairebé 5 lliures (5,70 euros) i que una ampolla de whisky no es podrà vendre per menys de 14 lliures (15,90 euros).

Alcohol Focus Scotland (AFS), l'organització més gran d'Escòcia per a la prevenció de l'alcoholisme, considera que la nova normativa aconseguirà reduir el consum excessiu d'alcohol, que porta els escocesos a beure un 17 % més que els veïns d'Anglaterra i Gal·les.

La seva directora, Alison Douglas, va explicar a Efe que està demostrada la relació directa entre el preu i el mal que produeix l'alcohol, per la qual cosa l'impacte d'aquesta norma serà significatiu.

«Salvarà vides i reduirà la criminalitat. La meitat dels delictes que es cometen a Escòcia estan relacionats amb el consum d'alcohol», va assenyalar.

Més de 1.200 morts anuals

El 2016 a Escòcia, una regió de cinc milions d'habitants, hi va haver 1.265 morts relacionades amb el consum elevat d'alcohol, un augment del 10% respecte al 2015, segons xifres oficials.

«De vegades pensem que el problema de l'alcoholisme està relacionat amb bevedors dependents i persones sense llar, però la realitat és que un de cada quatre escocesos beu per sobre del que recomanen els metges», va destacar Douglas.

La indústria, va prosseguir, promociona l'alcohol «com un estímul social», motiu pel qual es considera un producte «de consum diari».

«És bastant difícil, per exemple, comprar una targeta d'aniversari que no faci broma sobre beureprosecco, si ets dona, o cervesa, si ets home. És aquesta normalització del consum d'alcohol el que hem de combatre», va recalcar.

D'altra banda, l'Associació Escocesa del Whisky (SWA) afirma que el seu objectiu és promocionar «el consum responsable d'alcohol».

«La indústria ha desenvolupat un codi de pràctiques que estableix estàndards mínims per a la promoció del whisky escocès. A més, s'han establert pautes per abordar els danys relacionats amb l'alcohol», va dir un portaveu a Efe.

Claire Gallagher, directora del servei d'atenció a persones amb problemes d'addicció Turning Point Scotland, va coincidir amb Douglas que les referències culturals s'associen a la ingesta d'alcohol, per tant, veu necessari «limitar-ne la publicitat».

Va explicar que el servei que dirigeix dona «tractament immediat» a persones que moltes vegades arriben «en una situació límit», i els proporciona assistència per iniciar un període de desintoxicació, medicació i menjar adequat.

Va insistir que «no hi ha un sol perfil d'usuari», sinó que l'alcohol pot arribar a ser una addicció «per a tothom».

«Beure consumia la meva vida per complet»

Durant la xerrada amb Efe, Gallagher va estar acompanyada de Kevin Kerrigan, que està a punt de mudar-se a la seva pròpia casa, un any després d'haver seguit un programa de desintoxicació.

«Beure es va convertir en un problema real que consumia la meva vida per complet i va arribar un punt en què necessitava ajuda», va explicar.

Les seves paraules són plenes d'agraïment per als treballadors del servei, perquè considera que li van donar l'oportunitat d'«apartar-se de l'alcohol» i «tenir temps per pensar sense pressions».

«L'alcohol ho canvia tot, la resta es converteix en secundari. Penses que faràs alguna cosa, però només beus i no fas res. Un dia segueix l'endemà i els dies es converteixen en anys. Quan te n'adones, no has fet res, tot el que has fet és beure», va relatar.

Notícies relacionades

Admet que ha estat «un procés llarg» i plet de dificultats, però assegura que està preparat per tornar a començar.

«Aconseguim veure la persona que hi ha darrere, no l'addicte o l'alcohòlic. Quan surten d'aquí estan preparats per iniciar el viatge que els portarà a tornar a trobar el seu lloc en la societat sense recórrer a l'alcohol o les drogues», va explicar Gallagher.