ARQUEOLOGIA

Vídeo | Tàrraco recupera el seu teatre romà

La primera fase de la restauració incorpora una discutida estructura metàl·lica que permet entendre la geometria de l'edifici

La nova intervenció al Teatre romà de Tarragona recupera la geometria del teatre original / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Teatre Romà de Tarragona tornarà a obrir-se al públic a partir de maig, coincidint amb la celebració del festival de recreació històrica Tàrraco Viva, que se celebrarà del 13 al 27 de maig.  La directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Mónica Borrel, ha presentat avui la primera fase de les obres de restauració i museïtzació del monument, les posteriors intervencions del qual està previst que es completin l'any 2020.

Fins ara, les visites estaven molt restringides, però l'objectiu és convertir el teatre, en plena zona urbana, les termes de Sant Miquel i un nimfeu -zona de fonts ornamentals- en un futur Parc Arqueològic del Port de Tàrraco que expliqui millor el passat romà de la part baixa de la ciutat i que incorpori, a més dels valors patrimonials, espais per a activitats i espectacles, jardins i un circuit esportiu.

La primera fase del projecte que ja s'ha culminat s'ha concentrat en la zona de la càvea, la graderia, i ha posat al descobert edificis i estructures prèvies a la construcció del teatre, datat al segle I després de Crist, com una àrea comercial formada per 'tabernae' i el traçat d'un carrer que transcorria en paral·lel al moll del port romà. Les obres que s'han realitzat al teatre, que han costat al voltant d'un milió d'euros, fan visitable el monument.

Rèplica de la graderia 

L'antiga grada (cavea) conserva part de les cinc files inferiors i, a partir d'aquí, l'arquitecte Toni Gironès ha replicat l'aspecte que tenia el teatre amb una estructura metàl·lica transitable, amb capacitat per a 216 persones i que permet "que el visitant comprengui l'antiga geometria del teatre", encara que faltin elements importants com la tercera càvea o la 'scena'.

El director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Jusèp Boya, ha definit aquests treballs com un projecte "audaç" i ha elogiat que es tracta d'una "interpretació molt contemporània" que permetrà "entendre" millor el monument.

El teatre tenia capacitat per a 5.000 espectadors i va estar en ple apogeu durant un segle a la zona portuària de l'antiga Tàrraco, fins que va decaure per l'empenta d'altres espectacles, com el circ i l'amfiteatre, que també es conserven.

Operació criticada

Notícies relacionades

La regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha tret importància a kla polèmica que ha rebut l'estructura i ha assenyalat que "són positives" perquè evidencien "que sentim el patrimoni com una cosa molt nostra". La regidora ha recordat que el monument es va salvar gràcies a la "pressió ciutadana" de "quaranta anys enrere" que va impedir que s'aixequessin pisos a sobre.

De fet, encara es conserven diverses columnes d'aquell intent de construcció moderna i Floria ha anunciat la intenció de "conservar-les" per "explicar millor la nostra història".