Protocol contra el maltractament infantil

Apartat per una denúncia d'abusos un mestre dels maristes del Poble-sec

La família d'una alumna de primària en va informar la DGAIA, que va activar el protocol de la Generalitat

La direcció del centre Anna Ravell ha suspès el docent mentre els Mossos investiguen el cas

zentauroepp42821765 escola anna ravell  maristas180407171925

zentauroepp42821765 escola anna ravell maristas180407171925 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / María Jesús Ibáñez

La direcció de l’escola Anna Ravell, centre concertat de la congregació dels Germans Maristes, ha apartat un dels seus professors de primària després d’una denúncia d’abusos sexuals. Mentre els Mossos d’Esquadra investiguen els fets, l’escola ha comunicat al docent que, «cautelarment», no pot seguir en contacte amb menors en aplicació dels protocols de maltractament infantil. Segons fonts consultades per aquest diari, una menor escolaritzada en aquest centre va explicar als seus pares durant les vacances de Setmana Santa que havia sigut objecte de tocaments per part del seu mestre. La família, després d’escoltar el relat de la nena, i com que la revelació havia sorgit durant un període en què el col·legi estava tancat, va trucar al telèfon de Servei d’Infància Respon (116 111) per demanar assessorament. El 2 d’abril, dilluns de Pasqua, els pares en van informar al centre, que va decidir apartar el professor del seu lloc i aplicar el protocol. 

La directora va enviar dimecres a tots els pares del centre un correu electrònic amb el missatge següent: «Els informem que avui hem activat el nostre protocol intern arran d’una denúncia a la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) per part d’una família cap a un professor de primària de l’escola. 

Com a mesura preventiva, aquest professor ha sigut apartat cautelarment de les seves responsabilitats i tasques docents fins que s’aclareixin els fets per part de les autoritats competents». El docent també és monitor d’un club esportiu infantil a l’Eixample, segons han declarat diversos pares dels alumnes del centre educatiu.

Protocol complert

Fonts d’Ensenyament van confirmar que el col·legi va complir el protocol perquè va apartar cautelarment el mestre i va contactar amb la conselleria, Fiscalia, Mossos d’Esquadra i la DGAIA. Aquesta última, no obstant, ja havia seguit el mateix recorregut dies abans després d’haver atès la trucada de la família i obrir un expedient informatiu.

Els pares també han presentat una denúncia per abusos sexuals en una comissaria dels Mossos. Fonts policials subratllen que els fets descrits al·ludeixen exclusivament a un únic episodi de tocaments. La investigació ja està en marxa. Tots els organismes involucrats demanen prudència davant una acusació que encara no ha sigut provada i subratllen que, en aquesta ocasió, el protocol ha funcionat. 

El correu enviat dimecres per la direcció del centre, que no aclaria quin era el motiu pel qual el professor havia sigut apartat, va disparar la inquietud de la comunitat de pares. Dijous, a primera hora del matí, quan les famílies van anar a entregar els nens al col·legi per primera vegada després de la notícia, es notava al recinte un clima estrany. «Estem tots expectants», explicava una de les mares. «I preocupats», afegia un altre pare.

Els precedents

L’escola Anna Ravell és un centre concertat ubicat al barri de Poble-sec, a prop de la plaça del Sortidor, que va ser absorbit per la congregació dels Germans Maristes de Catalunya durant el curs 2015-2016. El protocol intern citat en el correu electrònic enviat als pares al·ludeix al mateix que la institució religiosa va desenvolupar el 2011, el mateix any del cas de Joaquim Benítez, el professor amb el qual va començar l’escàndol de pederàstia que va investigar EL PERIÓDICO i que es va saldar amb 40 denúncies contra 12 professors i va permetre desenterrar un passat ple d’abusos sexuals soferts pels seus alumnes i silenciats.

Aquell any, el 2011, una família va anar al col·legi Maristes de Sants-Les Corts per comunicar que el seu fill havia patit abusos per part del professor d’educació física del centre (Joaquín Benítez). Aquest, al ser interrogat al respecte, va admetre els fets. La confessió va provocar que fos expulsat del col·legi, però la direcció de Sants-Les Corts, desatenent el protocol de la Generalitat, no va avisar ni Ensenyament, ni la DGAIA, ni els Mossos. 

Sí que va posar una denúncia a la Fiscalia, en què, no obstant, va ocultar que el mateix Benítez havia confessat els fets. Aquella gestió opaca del cas va facilitar que el pederasta seguís mantenint contacte amb menors de la comarca de l’Empordà durant quatre anys.

Abusos a nenes

Notícies relacionades

El protocol elaborat pels Maristes el 2011 sí que es va activar el desembre del 2015 contra el monitor de menjador en pràctiques Terenci G. Z., denunciat per abusos a quatre nenes a l’escola de Sants-Les Corts. 

El document va ser revisat novament l’abril del 2016, amb el compromís, van subratllar llavors els Maristes, «de difondre entre tota la comunitat educativa i amb total transparència totes les accions que es portin a terme en el marc de la defensa dels drets dels nens».