DROGA I CORRUPCIÓ A GALÍCIA

Els vells narcos no moren mai

El segrest de 'Fariña' reviu la trama política del narcotràfic a Galícia

fsendra42235495 faria180331174856

fsendra42235495 faria180331174856

3
Es llegeix en minuts
Juan Oliver

El segrest judicial de Fariña, el llibre en què el periodista corunyès Nacho Carretero revela les trames polítiques del narcotràfic gallec, ha tornat Galícia a aquella etapa de la seva història plena d’imatges de planadores, bacs, fardells de cocaïna i alcaldes asseguts al banc dels acusats. Semblava enterrada fins que fa cinc anys es va fer pública una foto del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, a bord del iot d’un capo. I ara sembla com si aquells temps negres haguessin tornat. O, encara pitjor, com si mai se n’haguessin anat.

La retirada del llibre, ordenada per una jutge de Collado Villalba a instàncies de l’exalcalde popular d’O Grove (Pontevedra), Alfredo Bea Gondar, no és l’única mostra de la capacitat dels narcos per qüestionar els que gosen glossar les seves aventures. Laureano Oubiña també ha aconseguit que un jutge processi per injúries la socialista Carmen Avendaño, la combativa mare contra la droga la vida de la qual narra la pel·lícula Heroína, de Gerardo Herrero.

2.000 quilos de coca

Bea era un exalcalde franquista del petit municipi pontevedrès d’O Grove quan es va unir a la UCD i després a l’Aliança Popular de Manuel Fraga, per a la qual va recuperar l’alcaldia el 1983 i el 1991. Aquell any no va prendre possessió perquè Garzón el va empresonar poc després de les eleccions per una partida de 2.000 quilos de coca, després de comprovar que havia llogat el cotxe en què va ser detingut un narco amb 30 quilos de droga.

 Aquell mateix any, un autobús del PP es va passejar per O Grove amb una pancarta de desgreuge en què es llegia «Resisteix, Alfredo». Algunes fonts situen al seu interior Mariano Rajoy, que havia sigut president de la Diputació de Pontevedra. Encara que la semblança lèxica entre aquella proclama i el «Luis [Bárcenas], sigues fort» potser només és casualitat.

L’Audiència Nacional va acabar condemnant Bea, que es va salvar de la presó per un defecte de forma en la instrucció. El 2001 va ser acusat de blanquejar narcocapitals i, aquesta vegada sí, condemnat a tres anys i sis mesos, pena que el Suprem va elevar més d’un any. Mentre esperava la sentència el PP seguia rendint-li honors, com el que li va brindar el 2004 l’alcalde d’O Grove al convidar-lo a un acte públic pels 25 anys de la Constitució.

No era l’únic mandatari popular que coquetejava amb amistats perilloses. També ho feia José Ramón Nené Barral, exregidor de Ribadumia, que fa quatre mesos va ser jutjat per contraban i per a qui la fiscalia demana 10 anys de presó. I l’exalcalde de Portas, Roberto Vázquez, investigat als anys 90 i condemnat el 2012 a 315.000 euros per frau i falsedat documental. I Manuel Díaz González, exalcalde d’A Guarda, contrabandista confés i a qui anomenaven Ligero, sobrenom que el mateix Fraga va explicar a Feijóo mentre l’esbroncava quan va saber de les seves fotos amb Dorado: «¡Ell corria més que la Guàrdia Civil!».

Activitats il·lícites

Notícies relacionades

Fraga va morir el 2012, un any abans que es publiquessin. Havien sigut captades el 1995, i Feijóo es va defensar al·legant que aleshores no sabia de les activitats il·lícites de Dorado malgrat que havia sigut jutjat per contraban el 1984 i per tràfic de drogues el 1991. També nega haver-lo afavorit, encara que ha negat accés als documents que demostrarien que la Conselleria de Sanitat de la Xunta va contractar amb empreses de Dorado el subministrament de gasolina dels vehicles del departament quan Feijóo era el seu secretari general.

Dorado disfruta des de fa un any de permisos penitenciaris. Bea Gondar ha aconseguit que una jutge segresti un llibre que narra com i per què va ser condemnat, i Laureano Oubiña ha aconseguit fer seure al banc dels acusats la referència de les mares contra la droga. José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, un altre mite d’aquella època, acaba de ser detingut per liderar una xarxa de tràfic de cocaïna. Els vells narcos no moren mai, i aquest mateix dilluns s’estrenarà Fariña, la telesèrie basada en el llibre de Nacho Carretero, al qual la polèmica ha convertit en supervendes. La llegenda negra del narco torna a planar sobre la imatge de Galícia, encara que potser no està tan malament si això contribueix que s’expliqui la veritat.