TRAGÈDIA A LAS HORTICHUELAS

El Gabriel va morir estrangulat abans de ser llençat a una cisterna

L'acusada del crim passa la nit detinguda dormint mentre una multitud cridava fora

L'autòpsia descarta que el nen fos tirat amb vida al pou d'on el va treure Quezada

zentauroepp42488714 gabriel180312201843

zentauroepp42488714 gabriel180312201843

4
Es llegeix en minuts
LUIS RENDUELES / MANUEL VILASERÓ

El nen Gabriel Cruz va morir assassinat per “asfíxia mecànica”. El primer informe d'autòpsia revela, a més, que la mort del nen de 8 anys, de la qual està acusada Ana Julia Quezada, la parella del seu pare, va tenir lloc el mateix dia que va desaparèixer, el 27 de febrer passat a Las Hortichuelas (Almeria). Els forenses ara intenten determinar si el Gabriel va morir estrangulat a mans de la dona o si va utilitzar una corda, cosa que sembla “més probable”, segons fonts de la investigació. L'autòpsia ha descartat que el nen fos llençat amb vida al aljub, un dipòsit d'aigua de fàcil accés, on el seu cos va estar durant 12 dies.

El cos del Gabriel presentava, a més, nombrosos cops que un definitiu informe forense determinarà si van ser causats abans o després de la mort. L'acusada del crim, Ana Julia Quezada, el va deixar en un forat d'una finca de la família del nen a Rodalquilar (Almeria) i diumenge passat va treure el cos i el va ficar al maleter del seu cotxe. La Guàrdia Civil la va detenir quan intentava entrar al pàrquing de la casa familiar a La Puebla de Vícar.

Els agents han portat aquest dilluns a la tarda Ana Julia a la finca d'on va treure el cos sense vida del petit Gabriel. La dona havia passat la primera nit a la comandància de la Guàrdia Civil d'Almeria, on grups de veïns es van concentrar i van arribar a demanar la pena de mort pel seu crim. L'acusada de l'assassinat estava ben al marge del tumult. “Va dormir com un tronc, se la sentia roncar”, han relatat a EL PERIÓDICO fonts del cas.

El va fer pujar a un cotxe

Ana Julia Quezada va ser l'última persona que va veure amb vida el Gabriel. El 27 de febrer el nen va sortir de la casa familiar a Las Hortichuelas per travessar un camí d'uns cent metres i arribar a casa dels seus cosins. No va arribar mai. Els investigadors creuen que la dona va sortir darrere seu i el va fer pujar a un cotxe. Després, es va desviar del camí i el va matar, estrangulant-lo, abans de desfer-se del cos. La Guàrdia Civil no sap quin vehicle va fer servir Ana Quezada el dia del crim. No descarten que fos un tot terreny blanc propietat del pare del nen –diversos testimonis van veure una furgoneta blanca per la zona aquell dia–.

La seva hipòtesi principal és que va actuar en solitari i sense cap còmplice, tot i que encara no ho descarten completament. Fa un quant temps va intentar col·locar 200 euros falsos en un comerç de Las Negras, cosa que podria indicar que estava en contacte amb algun grup de delinqüents. El seu entossudiment a no entregar el mòbil i el fet que esborrés arxius del seu ordinador podrien indicar que volia evitar que es detectessin contactes amb possibles socis.

El mòbil més probable de l'assassinat és de tipus “emocional”; és a dir, el nen feia nosa en la vida que la dona volia portar amb el seu pare. La dona sentia gelosia de la seva presència i, a més, segons han confirmat diverses fonts familiars, el nen no tenia bona relació amb ella, que era parella del pare des de fa no gaire més d'un any. El fet que fos ella qui insistís a la família per oferir una recompensa de 30.000 euros per qualsevol pista sobre el Gabriel va fer pensar que el podia tenir retingut i es tractés d'un segrest amb fins econòmics, cosa que va quedar finalment descartada. Es va tractar d'un altre intent de la dona per confondre els investigadors.

Episodis confusos

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil -que va batejar el cas com a operació Nemo, per la pel·lícula d'animació en què el pare busca el seu fill perdut i l'amor de la criatura pels peixos- va augmentar la pressió sobre Ana Quezada després que ella trobés una samarreta interior blanca del Gabriel durant una passejada amb el pare i altres persones en una zona pròxima al barranc Las Águilas, separada uns tres quilòmetres d'on ja se centraven els rastrejos. La peça de roba estava sobre unes figueres de moro en un terraplè situat al costat del camí que va a la cala de San Pedro des de Las Negras, per on hi ha les depuradores d'aquesta població.

Per aquest indret ja hi havien passat voluntaris, guàrdies civils i fins i tot gossos especialistes. La samarreta estava poc humida i molt poc tacada per haver estat a la intempèrie. Però era del Gabriel, tenia el seu ADN. El més probable és que ella mateixa l'hagués col·locat allà. La dona, a més, havia protagonitzat altres episodis confusos: va dir que havia perdut dues vegades el telèfon mòbil (en una ocasió el van trobar voluntaris que participaven en les tasques de recerca del nen) i va entregar el seu ordinador a la Guàrdia Civil amb material esborrat, per, va dir, evitar que els investigadors veiessin imatges seves en què sortia despullada.